De FIFA wil het WK 2026 op drastische wijze veranderen

De FIFA heeft niet bepaald de beste reputatie in het wereldvoetbal. Zelfs de komst van Infantino in plaats van Blatter heeft daar nog niet veel aan kunnen veranderen. Toch willen Infantino en zijn vrienden direct een stempel op het wereldvoetbal drukken, want nadat ze weggingen bij de Ballon d’Or en een eigen ‘The Best’ verkiezing oprichtten, gaan ze nu voor een verandering van het WK. Hij wil komende dinsdag (10 januari) een plan presenteren waarin 48 teams mee zullen doen tijdens het WK in 2026.

48 teams WK 2026

Het aantal landen is niet het enige dat zal veranderen, want ze willen het dan ook aanpassen naar 16 groepen met ieder 3 landen in tegenstelling tot het huidige 8 groepen met 4 landen. De beste twee landen zullen doorgaan naar de laatste 32 ronde. Om te voorkomen dat er in de groepsfase te veel op een gelijkspel wordt gespeeld willen Infantino en de zijne na elk gelijkspel een penalty shootout, zodat er elke wedstrijd in winnaar komt.

We zagen bij het afgelopen EK in Frankrijk al dat een verhoging van het aantal teams niet voor een kwalitatief beter toernooi heeft gezorgd, dus laat staan hoe het er bij een WK met 48 teams uit zal zien. Wat door de fans van kleinere landen als voordeel wordt gezien is dat de kans groter is dat het land zich kwalificeert voor ’s werelds grootste toernooi. Het wordt echter verwacht dat de meerderheid van de extra plekken naar landen uit Afrika, Azië, Noord- en Centraal Amerika en Oceanië zullen gaan.

Al met al zijn het niet de ontwikkelingen waar we op gehoopt hadden na de wisseling van de wacht tussen Blatter en Infantino.

Leestip: ‘The Best’ is FIFA’s vervanger van de Gouden Bal

Foto: FIFA

Bron: Joe.co.uk