Gaan grote sportmerken als Nike en adidas meer zwarte voetbalschoenen maken?

Manchester City kondigde vorige week een opmerkelijke regel aan: jeugdspelers moeten voortaan zwarte voetbalschoenen dragen. Vele media deden alsof dit idee van Pep Guardiola afkomstig was, maar dat bleek niet het geval. Helemaal nieuw is deze regel sowieso niet. Manchester United hanteert het verbod op gekleurde schoenen als sinds 2010 en ook Southampton doet het. Gaan meer clubs het voorbeeld van de United en City volgen en gaan grote sportmerken hierdoor meer zwarte schoenen lanceren? Die kans achten wij niet zo groot.

Een tijd geleden spraken wij met Nathan van Hook, de Amerikaanse topdesigner van Nike. Deze man bepaalt in grote mate hoe de voetbalschoenen van tegenwoordig eruit zien. Wij vroegen hem waarom merken juist vaak voor felle kleuren kozen, die nauwelijks te combineren vallen. Zijn antwoord was duidelijk: “Je kunt het niet voor alle clubs goed doen. Tenues komen in zoveel verschillende kleur en patronen, het is bijna onmogelijk om een kleur te maken die voor elk tenue geschikt is. Wij van Nike proberen simpelweg een hele vette schoen te creëren, er een Nike-moment van te maken en willen daar niet teveel concessies in doen”, aldus Nathan van Hook. Wij houden wel van deze instelling. Noem het rebels of zelfs arrogant, Nike krijgt hierdoor wel een beetje een “hate it or love it” imago. Maar dat imago past ze heel goed. Voor ons is het in ieder geval zeker “love it”.

nathan van hook

Het belangrijkste deel van zijn antwoord is het stukje over ‘het Nike-moment’. Grote sportmerken willen opvallen met hun producten en ze willen dat je vanaf de tribune of op TV kunt zien of iemand adidas, Nike, Puma of wat dan ook draagt. Kleuren zijn hierbij essentieel.

Conclusie: zo lang de profs geen kleur-verbod opgelegd krijgen zullen sportmerken opvallende producten blijven produceren. En zo’n verbod gaat er vanwege commerciële redenen never nooit komen. Jammer? Nee, want in de sportzaken ligt tegenwoordig voor ieder wat wils. Er is, naast al die kleurtjes, genoeg in zwart verkrijgbaar. Ook van Nike en adidas. De keuze is dus helemaal aan jou.

Leestip: Dit zijn de ‘doorzichtige’ kicksen van Griezmann en Aguëro