Garantie op voetbalschoenen: wat valt er wel en niet onder?

Voetbalschoenen zijn natuurlijk het belangrijkste materiaal voor een voetballer. Vaak wordt daar flink wat geld voor uitgetrokken en dan mag je op z’n minst verwachten dat je er wel een seizoen op kunt voetballen. Toch komt het wel eens voor dat de voetbalschoenen eerder inscheuren of andere schade oplopen. Heb je dan nog recht op de garantie of moet je er weer een klap geld tegenaan gooien om een nieuw paar te kopen? Wij gingen op onderzoek uit en belden een aantal sportzaken in Nederland op. Dit zijn de uitkomsten.

Hoe lang krijg je garantie op voetbalschoenen?

Op deze vraag kregen we verschillende antwoorden, dus we kunnen alvast concluderen dat dit per zaak verschilt. Sommigen shops houden de fabrieksgarantie aan, maar vinden wel dat de voetballer een seizoen moet kunnen vol maken op zijn kicksen. Naar aanleiding van ons onderzoek kunnen we stellen dat de garantieperiode verschilt van 2 à 3 maanden tot 2 jaar. Check dus van tevoren even bij je sportzaak hoe lang je recht hebt op garantie.

voetbalschoenen-kapot-lijmen-repareren

Wat valt er onder garantie en wat niet?

Voetbal is een contactsport, dus er kan wel eens wat kapot gaan. De winkels gaven aan dat alles van kapotte veters tot een scheur in de upper onder de garantie valt, mits de schoenen goed onderhouden zijn. Is de schoen niet te klein besteld? Worden ze op de goede ondergrond gebruikt? Zijn ze goed verzorgd? Dit zijn vragen die het controleteam zichzelf stelt als ze willen bepalen of je de schoen op onbehoorlijke wijze gebruikt hebt.

Hoe controleren ze of de schoen onjuist gebruikt is?

De inspecteurs hebben genoeg expertise om te kunnen bepalen of de schoen juist verzorgd is, dus ga er goed mee om. Door jarenlange ervaring kunnen zij vaak vrijwel direct zien of de schade ontstaan is door onjuist gebruik en daardoor niet onder de garantie valt. Een voorbeeld van onjuist gebruik dat bijna elke winkel aanhaalde was het gebruik van FG voetbalschoenen (normale zoolplaat voor natuurgras) op kunstgras. Ze zien dit verkeerde gebruik vaak aan zwarte strepen op de schoen of rubberkorrels tussen de zool en upper. Je zal dan niets van het aankoopbedrag terugkrijgen.

adidas-ace-16-purecontrol-6

Je schoenen expres vernielen om er wat voor terug te krijgen hoef je ook niet te proberen, want daar prikken ze zo doorheen. Het is dus belangrijk om te weten voor welke ondergrond de schoen geschikt is en dat je ze ten alle tijden goed onderhoudt.

Wordt op dure voetbalschoenen langer garantie gegeven?

Bij voetbalschoenen van €200 worden ten opzichte van goedkopere kicksen (bijvoorbeeld €50) hoogwaardigere materialen en technologieën gebruikt. Je zou hierdoor kunnen denken dat je langer garantie krijgt, maar dit is niet het geval. De hogere kwaliteit komt vaak ten goede van het comfort, balgevoel of tractie, maar niet per se aan de duurzaamheid. Ze kunnen dus niet garanderen dat dure voetbalschoenen langer meegaan dan goedkopere.

Stel dat de schoen goed verzorgd wordt en op de juiste ondergrond gebruikt wordt, maar na 3 maanden toch kapot gaat. Valt dit onder de garantie?

Om nog wat extra duidelijkheid te krijgen stelden we verschillende zaken deze vraag en het antwoord was eigenlijk telkens hetzelfde: het valt onder de beoordeling van het controleteam van de desbetreffende zaak. Zoals eerder aangegeven zien zij door hun ervaring direct of de de schoen goed gebruikt is. Toch zijn ze bij schade na een korte periode, zoals 3 maanden, soepeler bij de beoordeling dan na bijna een jaar.

Ons advies

We adviseren je in ieder geval om voor de aankoop goed te controleren hoe het met de garantie zit bij de desbetreffende (online) winkel. Om aan de garantie te voldoen raden we de volgende dingen aan:

  1. Bestel de voetbalschoenen in de goede maat
  2. Onderhoud je voetbalschoenen goed
  3. Gebruik ze op de juiste ondergrond

Mochten er dan toch nog defecten ontstaan, dan kan het niet anders dan een fabricagefout zijn en heb je volgens ons recht op een nieuw paar of je geld terug.

Leestip: 5 gewoonten die ervoor zorgen dat je voetbalschoenen snel stuk gaan