Deze gemiddelde leeftijd in het team is een garantie voor succes

De gemiddelde leeftijd van een voetbalteam is nogal een dingetje in ons landje. Vooral in de Eredivisie zijn de teams piepjong en krijg je de indruk dat je een opleidingsland bent voor alle grote competities. Op zich is daar niet veel mis mee, maar het komt de prestaties vaak niet ten goede. Een te oud team is natuurlijk ook niet goed, want oudere spelers missen vaak snelheid en explosiviteit. Uiteindelijk is een coach op zoek naar de perfecte mix van talent en ervaring, maar wat is dan de ideale gemiddelde leeftijd van een voetbalteam?

De perfecte gemiddelde leeftijd

Om daar achter te komen hebben we cijfers van de UEFA en BBC geraadpleegd. De UEFA had uitgezocht wat de perfecte gemiddelde leeftijd is door te kijken naar de EK winnaars van 1960 tot 2012 (14 EK’s). De gemiddelde leeftijden van die ploegen werden bij elkaar opgeteld en uiteindelijk gedeeld door 14. Het antwoord: 26,495 jaar. De BBC koos ervoor om naar de gemiddelde leeftijd van alle WK-winnaars te kijken vanaf 1930 tot 2010 (19 finales). Door ze bij elkaar op te tellen en te delen door 19 kwamen zij tot een hogere perfecte leeftijd: 27,5 jaar.

EURO2016 Portugal
Portugal begon het EK met een team van gemiddeld 27,87 jaar

Natuurlijk moet je de titel met een korreltje zout nemen, maar een gemiddelde leeftijd van 26,5 tot 27,5 blijkt wel de meest succesvolle formule te zijn op grote toernooien. Uiteindelijk ben je natuurlijk afhankelijk van de kwaliteiten van de spelers, maar die mix van talent en ervaring is absoluut een pre. Als jullie team voornamelijk uit jonge kuikens bestaat is het dus best verstandig om er een paar oude rotten bij te nemen.

Leestip: 6 redenen waarom elk team een ervaren speler nodig heeft

Cijfers: UEFA en BBC