Dit zijn de 6 gezondheidsvoordelen van pittig eten

Ben jij zo’n type dat het liefst alle voedingsmiddelen onderdompelt in de sambal of andere pikante sauzen? De sensatie van pittig eten is voor sommigen een echte verslaving. Het is wel een gezonde verslaving, want uit verschillende studies is gebleken dat pikante voeding, en met name het stofje capsaïcine, goed voor jouw welzijn is.

Je leeft langer

De New York Times schreef in 2015 over een studie die bewees dat pittig eten wordt gelinkt aan langer leven. Onderzoekers van het Amerikaanse Harvard analyseerden een Chinese studie waarin maar liefst 485.000 Chinezen voor zeven jaar werden gevolgd. Mensen die chilipepers (en andere kruiden) gebruikten om hun eten op smaak te brengen hadden 10% minder kans op overlijden. Bij mensen die maar liefst 6 a 7 keer peer week pittig aten was dat percentage zelfs 14%. Het verband tussen pittig eten en langer leven is zelfs sterker dan tussen alcohol en veroudering en wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het stofje capsaïcine dat in pepers flink aanwezig is.

via GIPHY

Minder ziekten

Harvard-onderzoekers die de Chinese studie analyseerden kwamen er ook achter dat pittig eten de volgende gezondheidsvoordelen heeft:

  • minder kans op kanker
  • minder kans op hart- en vaatziekten door cholestoralverlagend karakter
  • minder kans op aandoeningen aan de luchtwegen

Remt ontstekingen

Het stofje capsaïcine, dat pepers zo ontzettend gezond, maakt remt onstekingen af en bestrijdt ze zelfs.

Helpt tegen hoofdpijn

Het wonderstofje capsaïcine werkt pijnstillend. Zeker in combinatie met caffëine is een wapen dat wordt ingezet tegen hoofdpijn en opkomende migraine. Stiekem een beetje chili-peper in de suikerpot doen dus.

Stofwisseling

Capsaïcine, daar is ‘ie weer, zorgt er voor dat je stofwisseling een boost krijgt en je lichaam voedsel sneller verbrandt.

Vermindert stress

Serotine is een feel good hormoon dat wordt aangewakkerd door pittig eten. Zit je in een dip? Huppakee, een peper in de reet. Uhm, mond.

Wat wij regelmatig doen om bovenstaande stofjes in ruime mate binnen te krijgen is het gebruiken van hete sauzen. Hieronder zie je drie voorbeelden van hete sauzen die jouw mond een goeie 10 minuten in de fik zetten. Doet even pijn, maar het werkt goed verslavend. En het is goed voor je body!

Leestip: Deze 6 voedselfabels mag je allemaal vergeten

Bron: Gezondetips.nl