De bijzondere Nederlandse sokken die internationale topspelers dragen

Hoewel er bij nieuwe voetbalschoenen steeds meer gekeken wordt naar de performance kant is er altijd nog winst te boeken met andere gear. Sokken kunnen hier een belangrijke rol in spelen, zeker als het aankomt op de grip in de voetbalschoen. Heel veel topspelers knippen daarom hun clubkousen af en dragen er gripsokken onder, zodat de voet niet schuift in de schoen.

Eén merk dat zo’n revolutionaire sokken maakt is het Nederlandse Gravity Grip Gear en dat wordt al gedragen door verschillende internationale topspelers, zoals Ever Banega, Achraf Hakimi, El Ahmadi en Javier Aquino. Wij hebben ze getest en zullen in dit artikel ons oordeel met jullie delen.

Gravity Grip Gear

Het doel van het bedrijf is sokken creëren die ervoor zorgen dat de voet één wordt met de schoen. Daarvoor hebben ze twee verschillende sokken ontworpen: de ‘Gravity Performance’ en ‘Gravity Pro’. Beiden zijn gericht op optimale grip in de schoen, maar hebben ook hun unieke eigenschappen.

Gravity Performance Grip sokken

Laten we beginnen met de goedkoopste van de twee met €20 voor een paar. De Gravity Performance is uitgerust met anti-slip, enkelstabiliteit, bloedstroom support en uitstekend comfort. Externe grip pads zijn geplaatst op de gebieden waar je de meeste grip nodig hebt in je schoenen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je voet gaat schuiven. De ‘Performance’ heeft ook een rubber band over het midden van de voet lopen, zodat de voetboog ondersteund wordt.

De ‘Performance’ sokken bestaan uit drie zones, waarvan de middelste zone voor extra stabiliteit van de enkel zorgt. Ook dit helpt bij het comfort en het gevoel dat je voet veiliger is in de schoen. De compressie functie van de sokken zorgen voor een betere bloedsomloop.

Gravity Pro Grip sokken

De Gravity ‘PRO’ is met €35 wat duurder, maar is wel uitgerust met Gravity-Grip Technologie. De grip pads zijn zowel aan de binnen- als buitenkant van de sokken geplaatst, zodat de voet echt aan de schoen gehecht wordt en schuiven volledig geëlimineerd wordt. Als de pads nat worden door zweet of regen wordt de Gravity-Grip Technologie geactiveerd, waardoor het grip-effect nog sterker wordt onder zware omstandigheden.

De Gravity PRO sokken hebben twee ademende zones op de wreef van de voet om te helpen bij het koelen en drogen van de voeten én om vocht af te voeren. Een rubberen band is op het midden van de voet toegevoegd, waardoor de sok niet oprolt in de schoen en de voetboog ondersteunt wordt.

Review Gravity Grip Gear

We hebben de Performance en Pro Grip tijdens enkele trainingen uitgeprobeerd en wij zijn best enthousiast. Ze zitten prettig en beide sokken geven inderdaad extra grip. Die grip voel je met name bij het hard aanzetten voor een sprint of een abrupte stop.

Bij de Performance merkten we het verschil met een conventionele sok eigenlijk net zo sterk als bij de Pro Grip. Bij de Performance sok hadden we aanvankelijk wel wat moeite om in de schoen te komen. De zool van de voetbalschoen schoot zelfs los en kwam niet meer lekker terug in positie. Mogelijk was de zool enigszins versleten, dus hebben we de Performance een herkansing gegeven in een nieuwer paar schoenen. Hierin bleef de zool wel goed zitten en leverde de sok veel grip tijdens de training. Het meeste verschil merk je vooral wanneer je van sprintrichting verandert. De energie die je in je afzet steekt wordt direct omgezet in snelheid. Dat is natuurlijk heel fijn. Voor de Pro Grip geldt hetzelfde, maar hadden we geen enkele moeite om in de schoen te komen.

Conclusie

We zijn positief, maar vinden wij dat gripsokken als die van Gravity Grip Gear een must zijn voor elke voetballer? Nee. Wij achten het belangrijker dat je een paar voetbalschoenen aanschaft en dat deze perfect bij je voet past. Ondanks dat we het geen must noemen zijn gripsokken wel een waardevolle toevoeging. Met name voor de speler die altijd op zoek is naar die paar procentjes extra en alles uit zichzelf wil halen is dit een aanrader. Daarbij geldt hier ook het spreekwoord “baat het niet dan schaadt het niet”. Een paar goede voetbalsokken heb je sowieso nodig, dus dan kun je net zo goed een paar euro meer uitgeven voor kwaliteitsokken met grip.

Voor meer informatie over Gravity Grip Gear kun je terecht op de officiële website. Daar kun je de sokken ook bestellen.