De ‘heatmap’ van Messi dit seizoen zet zijn genialiteit in een nieuw daglicht

Afgelopen weekend wist FC Barcelona de La Liga titel binnen te slepen en dat heeft het natuurlijk grotendeels te danken aan de genialiteit van Leo Messi. De Argentijn beleeft weer een topseizoen, heeft zijn ploeg bij de hand genomen en met een hattrick naar de titel geschoten tegen Deportivo. Eigenlijk is het altijd overbodig om ‘te bewijzen hoe ongelofelijk goed’ hij is, maar toen we de heat map van hem gedurende het gehele La Liga seizoen zagen stonden we weer helemaal versteld.

De heatmap van Messi

Op de heatmap wordt duidelijk waar een speler zich het vaakst begeeft tijdens een wedstrijd. Bij een aanvaller als Messi verwacht je dat het dus rood is rond en in het zestienmetergebied. Dit seizoen is dat echter niet zo, want op papier is hij nog een aanvaller, maar zijn rol en manier van spelen is dusdanig veranderd dat het lijkt alsof hij een (aanvallende) middenvelder is.

Bij het zien van bovenstaande heatmap zou je bijvoorbeeld aan een David Silva of Mesut Özil denken, of in La Liga een Isco. Spelers die veel terugzakken om de bal op te halen en van daaruit het spel proberen te maken. Om de vergelijking nog beter te maken hebben we hieronder de heatmaps van deze spelers geplaatst.

Dan komen we nu aan bij de clue van dit artikel, want wie kan er vanuit deze posities nou zo doorslaggevend zijn als Leo Messi? Inderdaad, helemaal niemand. Hij heeft op het moment van schrijven namelijk al 32 goals gemaakt en doet op het gebied van assists, dribbels, en kansen gecreëerd ook mee met de allergrootste van het moment. Hieronder een overzicht van topspelers waar hij mee strijd op het gebied van verschillende aspecten, met de heatmap van een middenvelder.

Zal het genoeg zijn voor een zesde Ballon d’Or of denk je dat Mohamed Salah ‘m verdient dit jaar? Het zal ongetwijfeld ook afhankelijk zijn van wat er allemaal op het WK in Rusland gaat gebeuren.

Een kleine maand geleden speelde Barça tegen Sevilla en toen kwam een lichtgeblesseerde Messi binnen de lijnen om het team te redden. Natuurlijk deed hij dat, maar de manier waarop was bijzonder en briljant tegelijk. Dit deed hij namelijk in de 54 seconden tussen de twee goals door.

Bron: Sport Bible