Hoe is het met … Christian Gyan?

8 mei 2002. Een historische dag in de geschiedenis van Feyenoord en het Nederlandse voetbal. Feyenoord won de UEFA Cup in de eigen Kuip en één van de spelers die de volle 90 minuten speelde was Christian Gyan. De Ghanese cultheld van Feyenoord speelde eigenlijk zelden 90 minuten, maar vaste back Emerton was geschorst. Hij hield stand op rechtsback en de finale werd dus ook het absolute hoogtepunt voor de goedlachse en gelovige Gyan. Hij bleef nog lang in Rotterdam-Zuid, maar in 2007 vertrok hij. Via wat omwegen kwam hij toch weer terecht in Rotterdam, maar dan met een minder vrolijke reden. Wij vroegen ons daarom af hoe het nu met Gyan is.

Feyenoord

We gaan even terug in de tijd naar het jaar 1996. Feyenoord trok twee Ghanese voetballers aan: Patrick Allotey en Christian Gyan. Eerstgenoemde werd geen succes, maar Gyan is een naam die wel is blijven hangen. Eerst werd hij verhuurd aan Excelsior, maar na een half jaar werd hij door Beenhakker naar Feyenoord gehaald. Daar werd hij vaste invaller en dat zou hij de rest van zijn Feyenoord carrière blijven. Zijn reserverol en de epische UEFA Cup winst waren echter niet de enige redenen waar hij door herinnerd wordt. Volledige inzet met veel passie, altijd een lach op zijn gezicht en veel bidden. Heel veel bidden. Zelfs op het veld nam hij uitgebreid de tijd om zich tot hogere sferen te keren. Zelfs na een goede wedstrijd en de bijbehorende complimentjes geeft hij Jezus alle lof.

Finland & Wales

In 2007 nam hij afscheid van Het Legioen en vertrok hij naar Finland. Een doorslaand succes werd dat niet. Na een seizoen vertrok hij naar Wales, maar daar speelde hij nul wedstrijden. Een seizoen later was hij alweer terug in Finland en 0 wedstrijden en een paar maanden later keerde hij terug in Nederland. Hij voetbalde nog even voor RKSV Leonidas, maar na een seizoen hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Financiële problemen

Je zou zeggen dat je na zo’n periode als profvoetballer wel de nodige centjes hebt opgebouwd, maar dat was bij Gyan absoluut niet het geval. ‘Ik ben slachtoffer van mijn eigen goedheid. Mijn leven is kapot door de financiële problemen. Ik heb fouten met mijn geld gemaakt. Als mijn salaris binnenkomt, dan gaat het geld direct alle kanten op. Het is elke keer afwachten wat er over blijft voor op tafel. Dat doet pijn.’ Dit zei hij kort na zijn carrière. Wat hij bedoelde met slachtoffer van zijn eigen goedheid? 

Het gebeurt wel vaker dat Afrikaanse voetballers in West-Europa in de problemen komen. Veel mensen komen als vliegen op stroop op de veronderstelde rijkdom af en ook Gyan kreeg daar mee te maken. Zijn huis in Rotterdam werd een soort herberg waar veel gasten uit Ghana naartoe kwamen. Hij verzorgt ze met eten en geld. Iets wat hem later zwaar in de problemen bracht.

Haven van Rotterdam

Hij komt in de financiële problemen en om die schulden af te betalen gaat Gyan op de haven van Rotterdam werken. In gesprek met Feyenoord Magazine vertelde hij dat hij noodgedwongen soms wel zeven dagen achter elkaar het vuur uit zijn sloffen loopt in de haven. Toch ziet hij die baan niet als iets waar hij zich voor moet schamen. ‘Waarom zou dit geen werk voor mij zijn? Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik profvoetballer was? Wat is dat dan, profvoetballer zijn? Dat is ook maar gewoon een baan.’

Die instelling tekent de Ghanese cultheld. Die baan bij de haven kreeg hij trouwens via Feyenoord, bij een bedrijf dat de club sponsort. Hij kreeg daarnaast ook hulp bij bemiddeling over zijn huurproblemen en doet tegenwoordig wat werk voor Feyenoord Soccer Schools. Hij zal hoe dan ook voor altijd in de harten van de Feyenoord fans zitten. Niet alleen door die UEFA Cup winst, maar voor al zijn inzet en die prachtige lach.

Leestip: Hoe is het met … Jonathan Reis?