Hoe is het met … ‘Dani’ da Cruz Carvalho?

Daniel da Cruz Carvalho. Gaat er al een belletje rinkelen? In 1996 streek dit voormalig supertalent van Sporting Lissabon neer in Amsterdam. Hij werd overgenomen van West Ham United, waar hij slechts 9 officiële wedstrijden speelde. Cruijff beschreef hem als het grootste talent ooit, maar in 4 seizoenen bij Ajax kwam het tot ‘slechts’ 72 optredens en 12 doelpunten.

Onderstaande documentaire van Veronica (eind jaren ’90) geeft een kijkje in het leven van de grote belofte genaamd ‘Dani’ (afkorting). Aan het woord komen grote spelers en trainers, waaronder Eusebio. Ondanks dat Dani op dat moment bij Ajax nog niet zijn beste spel heeft laten zien is men lovend over de potentie van de Portugees.

In 2009 omschreef Dani zijn periode bij Ajax als een leerproces. Eentje met ups & downs. Al met al heeft hij de hoge verwachtingen nooit écht in kunnen lossen. Dat maakte de dames niet zoveel uit. In Amsterdam had nagenoeg elke jonge meid wel een poster van hem boven zijn bed hangen. Deze populariteit leek Dani soms naar de bol te stijgen. Hij werd vaak in het uitgaansleven gespot, soms in dronken toestand en er waren ongelofelijk veel geruchten over mogelijk drugsgebruik. Hij bleef altijd volhouden zich daar niet mee bezig te houden.

Na zijn tijd bij Ajax keerde hij terug naar Portugal om voor Benfica te spelen. Na slechts 5 wedstrijden haalde Atletico Madrid hem naar Spanje. Ze kenden Dani ongetwijfeld nog van een schitterend doelpunt dat hij voor Ajax in de CL (1997) tegen hen scoorde. In Madrid scoorde hij er 10 uit 63 en hield het na drie jaar definitief voor gezien. Hij stopte met voetbal.

Heden

Dani is na zijn voetbalcarrière vooral op televisie te zien geweest. Als presentator, maar tegenwoordig vaker als analist bij de Portugese zender TVI (Mais Futebol). Het meest recente wat we van hem gevonden hebben is een (voor ons) onverstaanbare bijdrage uit december 2016, waarin hij over Benfica lijkt te praten. Voor de rest valt er over de inmiddels 40-jarige Dani weinig te vinden. Geen Twitter, Facebook of Instagram, maar vooral de eeuwige herinnering van de mooiboy in rood-wit. Bekijk hier nog de schitterende bijdrage van NOS (in het kader van 60 jaar betaald voetbal) uit 2014 over hem.

Leestip: Hoe is het met … Mateja Kezman