Hoe is het met … Danny Koevermans?

De Koef, oftewel Danny Koevermans (38), is wellicht een vergeten voetballer voor sommigen, maar natuurlijk kent iedereen deze naam nog. Hij heeft ook gewoon een heel mooie carrière gehad. Het duurde echter wel eventjes voordat die carrière op gang kwam, want op zijn 21e maakte Koevermans pas zijn profdebuut in dienst van Sparta. Daarna speelde hij nog voor AZ, PSV, Toronto en FC Utrecht.

In zijn carrière kwam hij zelfs tot 4 interlands, waarin hij één keer scoorde. Nadat hij stopte als prof zijn we hem een beetje uit het zicht verloren en daarom vroegen we ons af: hoe is het nu met Danny Koevermans?

De carrière van ‘De Koef’

Voordat we die vraag beantwoorden gaan we even terug in de tijd. Lang leek het er niet op dat Koevermans zo’n mooie carrière ging maken, want hij werd groot bij Excelsior’20 in Schiedam. Geen jeugdjaren bij topclubs dus. Toch kwam hij in het professionele voetbal terecht. Op 21-jarige leeftijd maakte hij zijn profdebuut voor Sparta en na 71 goals in 110 wedstrijden vertrok hij naar AZ. In 2007 werd hij zelfs bijna kampioen met AZ, maar na een absurde slotdag ging PSV er met de schaal vandoor. Dat deed pijn, maar een seizoen later werd hij zelf kampioen met PSV. Na de periode in Eindhoven vertrok hij eventjes naar Canada, maar hij sloot zijn carrière in 2014 af bij Utrecht.

Veel oud-profs gaan dan aan de slag als trainer of iets dergelijks in het betaalde voetbal, maar de Koef niet. Hij heeft een nieuwe liefde gevonden: amateurvoetbal.

Vierde klasse in Helmond

De geboren Schiedammer heeft er al drie seizoenen bij Brandevoort (Helmond) opzitten en hij geniet er elke seconde van. Niet meer als spits, want tegenwoordig staat hij in de verdediging. Toen hij bij de club kwam speelden ze trouwens in de laagste klasse, maar vorig seizoen promoveerden ze naar de vierde klasse. In gesprek met het Eindhovens Dagblad vertelt hij vol enthousiasme over zijn liefde voor het amateurvoetbal in Helmond.

,,Ik kan daar de hele week zó ontzettend naar uitkijken. Héérlijk man, een potje voetballen zonder druk. Waarom ik zo kan genieten van dat verenigingsleven? In feite ben ik altijd een amateurvoetballer geweest, eentje die per ongeluk ook nog prof is geworden.”

Foto: SV Brandevoort Koevermans bovenste rij, derde van links

Dat die liefde voor het amateurvoetbal diep zit wordt wel duidelijk uit het feit dat hij al drie jaar lang zelf de wedstrijdverslagen schrijft. Die worden dan op de site van Brandevoort gepubliceerd. “Tijdens één van die eerste wedstrijden, dacht ik: hier moet ik iets mee doen. De aftrap moest worden uitgesteld omdat iemand zijn broodje frikandel nog naar binnen moest werken. Sindsdien schrijf ik die stukjes. Ik ga daar een uur, anderhalf uur voor zitten. Kopje thee erbij. De meeste ploeggenoten komen dan wel aan de beurt. Maar ik neem mezelf ook niet zo serieus in die stukjes. Ik word soms ook door m’n benen gespeeld of eruit gesprint. Die verhalen worden dan ook, hup, de groepsapp in geslingerd. Ik zit eraan te denken om de stukjes te bundelen voor de club. Misschien wel leuk.”

Uiteraard is ook de derde helft volgens Koevermans een mooi onderdeel van het amateurvoetbal. Doordat ze gepromoveerd zijn gaan ze komend seizoen veel nieuwe clubs tegenkomen en hij heeft nu al zin om daar de sfeer te gaan proeven. “Als we uit spelen, dan ga ik altijd eerst even de sfeer proeven in de kantine. Vaak denk ik dan: dat kan hier straks wel gezellig worden”, zegt Koevermans in gesprek met het ED. “Later op de avond een shoarmaatje of de Chinees bellen. Zo gaat dat. Ik ga dan vaak nog relatief vroeg naar huis. Maar sommige jongens hangen dan om half drie ’s ochtends nog ergens ondersteboven in de kroeg.”

Wij vinden het in ieder geval prachtig dat de Koef zo ontzettend kan genieten van het amateurvoetbal. Er kan dus wel geconcludeerd worden dat het nu heel goed gaat met Koevermans en dat vinden wij fijn om te horen!

Leestip: Hoe is het met … Jonathan Reis?