Hoe is het met … Jonathan Reis?

In 2007 kwam er na Romario en Ronaldo eindelijk weer een Braziliaans wonderkind naar Eindhoven. Jonathan Reis werd weggeplukt bij Atlético Mineiro en ging aan de slag in de jeugd van PSV, waar hij meteen indruk maakte op de jeugdtoernooien. Behalve zijn klasse liet hij echter ook al snel genoeg zien dat het in zijn bovenkamer niet helemaal goed zat. Uiteindelijk ging hij buiten het veld meerdere malen gigantisch in de fout en maakte een horrorblessure het bijna onmogelijk om zijn belofte in te lossen. Hij raakte in de vergetelheid en daarom vroegen we ons af hoe het nu met de Braziliaan is. Eerst even een geschiedenislesje.

PSV

Vanaf moment één was duidelijk dat dit een speciale speler was. Hij was snel, behendig, had een goed schot en een kans was bijna zeker een goal. Meesterscout Piet de Visser voorspelde hem zelfs een basisplek bij Brazilië tijdens het WK 2014. Toch was het vanaf het begin ook een lastige jongen. Hij botste met trainers en was zo ongeduldig dat hij tot twee keer toe zelf het gips van zijn gebroken voet knipte. PSV bleef geduldig, want de potentie was er. Die potentie leek er vanaf het seizoen 2009/2010 uit te komen met veel goals in weinig tijd. Dat seizoen ging het echter ook helemaal mis.

Cocaïne

In januari 2010 keerde hij te laat terug voor een trainingskamp en hij zag er slecht uit. Na medische tests werd vastgesteld dat hij cocaïne gebruikte en omdat hij hulp van PSV weigerde werd hij op staande voet ontslagen. Reis was dus clubloos. Later zag hij toch het licht nadat een vriend van hem die in coke handelde voor zijn ogen werd doodgeschoten. Hij liet zich behandelen in Brazilië en in de zomer van 2010 kreeg hij een nieuwe kans bij PSV. Die pakte hij met beide handen aan en hij verdiende een contract voor een jaar met de optie tot 2014.

Alcohol

In september 2010 ging hij echter weer de fout in, want hij werd om half 5 ’s ochtends aangehouden met alcohol achter het stuur. PSV was mild en besloot hem alleen een boete te geven. Dat leek een goede keuze, want daarna ging hij fantastisch spelen en scoren. Tijdens de 10-0 overwinning op Feyenoord maakte hij er 3. Op 19 december sloeg het noodlot echter toe in de vorm van een botsing met Roda keeper Tyton. Zijn knie was naar de klote en doktoren gaven hem 5% kans om ooit weer te voetballen.

Hervatten van de carrière

Door de blessure leek het einde carrière, maar hij kwam terug. Niet bij PSV, dat hem nogmaals een contract wilde aanbieden, maar Vitesse. Dat werd geen succes en hij keerde terug naar Brazilië waar hij rondzwierf bij amateurclubs. Na proefperiodes in Kazachstan en Tunesië (zonder resultaat) tekende hij bij Boluspor in Turkije. Na een jaar van ploeteren en overgewicht werd zijn contract na een jaar ontbonden, maar inmiddels voetbalt hij weer elders.

Hoe is het nu met Jonathan Reis?

Na Turkije trok de inmiddels 28-jarige Reis naar Japan om op het tweede niveau bij Consadole Sapporo te voetballen (nummer 11 hierboven). Daar werd hij teamgenoot van een andere bekende uit de Eredivisie: Shinji Ono. Met die club werd hij afgelopen seizoen kampioen en dus promoveert hij naar de hoogste divisie in Japan. Hij speelde 24 wedstrijden en maakte 7 goals. Hij lijkt de draad dus te hebben opgepakt en we wensen hem dan ook het allerbeste in Japan. Toch vragen wij ons af waar deze speler geëindigd was als hij op het rechte pad was gebleven. Zonde.

Leestip: Hoe is het met … Hatem Trabelsi?