Hoe is het met … Juninho Pernambucano?

Met PSG en AS Monaco heeft Frankrijk momenteel twee ploegen die in de Champions League flink indruk hebben gemaakt. In het begin van de 21e eeuw was dat voornamelijk een andere Franse grootmacht: Olympique Lyonnais. Misschien wel de gevaarlijkste speler van destijds was een Braziliaan genaamd Juninho. Deze vrije trappen koning werd door elke ploeg gevreesd. Ruim 3 jaar geleden maakte hij, op 39-jarige leeftijd, een einde aan zijn carrière. Maar hoe is het nu met Juninho Pernambucano?

Op zijn 18e maakte Juninho zijn profdebuut voor Sport Recife. Via Vasco da Gama, waar hij in 6 seizoenen behoorlijk wat prijzen won, belandde in 2001 de middenvelder bij Olympique Lyonnais. Daar groeide hij uit tot publiekslieveling, met name vanwege zijn onnavolgbare passes en freekicks. Zodra Juninho de bal klaar legde deden keepers het al in hun broek.

Specialist van bovenste plank

Of de bal nu op 40 meter lag of op de rand van het zestienmetergebied, Juninho bedacht altijd een manier om de bal heerlijk in het doel te werken. Lag de bal wat dichterbij de goal dan gebruikte hij veel spin door de bal met zijn binnenkant te trappen. Bij grote afstanden paste hij een zwabberbal toe waar Ronaldo alleen maar jaloers op kan zijn. Zelfs de bij PSV onpasseerbare Gomes werd daar eenmalig slachtoffer van, zoals menig lezer zich wellicht nog herinnert. Hieronder vind je een compilatie die bewijst dat deze man ongetwijfeld de beste vrije trappen specialist aller tijden is.

Commentator

Zoals menig ex-voetballer is Juninho nog steeds in de voetballerij actief. Niet als trainer of zaakwaarnemer, maar als commentator bij Rede Globo. Soms doet hij een ‘Jan van Halstje’, door virtueel en visueel tactieken van bepaalde teams uit te leggen.

Ook in Frankrijk is men de Braziliaan nog niet vergeten. Een tijd geleden bracht de Franse freestyle voetballer Sean Garnier nog een bezoek en maakte een tutorial ‘hoe te schieten als Juninho’. Hieronder vind je hem, zorg dat je ondertiteling aan staat.

Van zijn privéleven geeft hij niet veel prijs. Wel zien we op foto’s dat hij in 2016 in Nederland was, op bezoek in de ArenA.

Leestip: Hoe is het met … Theo Lucius