Waarom wordt Tweede Kerstdag in Engeland ‘Boxing Day’ genoemd?

Het is vandaag Tweede Kerstdag, in Engeland ook wel Boxing Day genoemd. Zoals je weet kent de  Premier League geen winterstop en wordt er op 26 december traditioneel een geheel programma afgewerkt. Boxing Day zorgt over het algemeen voor een heerlijke dag voetbal en soms sensationele uitslagen. Maar waarom vernoemt men deze dag naar een sport? Of is dat eigenlijk wel zo? De uitleg is vrij eenvoudig.

Vroeger werd op Tweede Kerstdag een box, gemaakt van hout of klei, geopend en verdeeld onder de minder bedeelden in de samenleving. De inhoud van deze Christmas Box bestond uit giften. Op den duur werd deze box voor verschillende doeleinden ingezet en niet alleen als hulpmiddel voor de armen. Het gold namelijk ook als geluksbrenger tijdens handelsreizen over zee en later werd het gebruikelijk dat werkgever hun werknemers, daags na kerstmis, een Christmas Box met presentjes gaven. Tegenwoordig kennen wij dat als het het alom bekende kerstpakket.

boxing day 1963

Boxing Day is dus een verwijzing naar het ontvangen en uitpakken van de  Christmas Box, een dag na de Kerst. Met de sport boksen heeft het dus niets te maken. Hopelijk wordt vandaag overigens net zo spectaculair als 26 december 1963. Veel plezier allemaal!

Leestip: Zo geef je de dodelijke ‘Kevin De Bruyne-voorzet’