Hoe is het met … Theo Lucius?

Theo Lucius is misschien niet één van de sterren uit de geschiedenis van de Eredivisie, maar als je zijn carrière erbij pakt kom je toch op een mooi lijstje clubs en prijzen. Als je voor PSV én Feyenoord hebt gespeeld doe je sowieso iets goed. Toch wordt hij de laatste tijd niet meer vaak herinnerd aan die mooie periodes, maar meer aan de mindere momenten in zijn leven. Al toen hij profvoetballer was ging er het een en ander mis, maar daarna misschien nog wel meer. Wij vroegen ons af: hoe is het nu met Theo Lucius?

Zijn carrière

Hij begon in 1996 bij Den Bosch en vertrok in 1998 naar PSV. Een seizoen later werd hij verhuurd aan Utrecht, maar in 2000 mocht hij zich weer melden in Eindhoven. Met die club werd hij vier keer kampioen, won hij de KNVB beker en vier keer de Johan Cruijff schaal. In totaal speelde hij er 7 seizoenen, maar een vaste kracht werd hij eigenlijk nooit. Toch voetbalde hij in de grootste stadions ter wereld en speelde hij ook tijdens de halve finale van de Champions League in 2005 tegen AC Milan.

In 2006 vertrok hij als cultheld bij PSV en ging hij zijn geluk bij een andere topclub beproeven: Feyenoord. Daar speelde hij drie seizoenen en won hij in 2008 de KNVB Beker. Na die periode keerde hij terug bij Den Bosch, speelde hij een seizoen voor Groningen en daarna volgde opnieuw Den Bosch, Eindhoven en RKC. Onder van Basten speelde Lucius nog 3 interlands als rechtsback. In 2013 stopte hij ermee.

Boem Boem Theo

Lucius had een liefde voor zwaar vuurwerk en dat kwam hem behalve de bijnaam Boem Boem Theo in 2003 duur te staan. Hij verkocht professioneel vuurwerk aan een man uit Breda, die bij het afsteken van dat vuurwerk een oog verloor. Daarvoor werd hij veroordeeld tot 240 uur taakstraf en 120 dagen cel. Daarna was het lang rustig, tot na zijn carrière. Hij werd regelmatig gespot op feestjes en festivals en kreeg het imago van zuipschuit en drugsgebruiker bestempeld. Een imago dat versterkt werd na het beroemde kaarsvet-filmpje dat gemaakt werd tijdens een afterparty.

Dat hij van een biertje niet vies is was al langer bekend en van die liefde maakte hij in 2010 al zijn werk. Hij startte begin 2010 samen met Bas van Engelen in Heeswijk-Dinther de kroeg Café in d’n Ollie, wat Brabants is voor in de olie (dronken zijn). Later dat jaar brandde het café af, maar ze gingen niet bij de pakken neerzitten en tegenwoordig draait de kroeg nog steeds op volle toeren. Toch was er in 2016 weer slecht nieuws toen hij veroordeeld werd tot een taakstraf van 60 uur voor onbevoegd rijden en een taakstraf van 20 uur voor drugsbezit (MDMA). Deze veroordelingen waren trouwens voor acties uit 2014.

Wat doet Lucius nu?

In een poging om de draad in het voetbal weer op te pakken bood hij zichzelf op vrijwillige basis bij PSV aan. Met de ambitie om zijn eerste stappen in het trainersvak te zetten nam PSV Lucius in de armen en tegenwoordig is hij assistent trainer bij de 15- en 16-jarige talenten van de club. Met deze positieve gedachte sluiten we dan ook af, want als je zo’n carrière hebt gehad met kampioenschappen, bekers en interlands verdien je toch wel respect. Succes met je trainerscarrière Boem Boem Theo!

Leestip: Hoe is het met … Pa-Modou Kah?