Hoe voormalig basketbaltalent Loran Vrielink nu ‘tactiek bijles’ geeft aan profvoetballers

Mental coaching, hartslag monitoren, yogalessen organiseren, voedingsschema’s opstellen en ga zo maar door. Voetbalclubs doen tegenwoordig alles om hun spelers optimaal te prepareren voor een topprestatie. Maar hoe zit het met de tactische begeleiding? Loran Vrielink, voormalig basketbaltalent van regerend landskampioen Donar, denkt dat er op dit vlak voor elke voetballer nog ruimte is voor verbetering: “Bij een club zijn ze met name bezig met de tactieken op teamniveau, en wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de individuele tactieken.” Wij spraken de 25-jarige Groninger, die naast basketbal ook altijd gevoetbald heeft, over zijn bedrijf dat profvoetballers van over de hele wereld op tactisch gebied begeleidt .

Wat doet Your Tactical Analyst?

Your Tactical Analyst begeleidt profvoetballers door middel van individuele tactische videoanalyse. We focussen alleen op het individu, omdat we merken dat clubs niet de tijd en middelen hebben om iedere speler van genoeg tactische feedback te voorzien. Via FaceTime hebben wij wekelijks contact met spelers over de hele wereld om ze optimaal te begeleiden en te ontwikkelen op tactisch gebied. Elke wedstrijd die ze spelen wordt op unieke wijze geanalyseerd, waarna bepaalde beelden geselecteerd worden die we vervolgens met de speler bespreken. Uiteindelijk willen we een tactisch bewustzijn creëren bij onze spelers, zodat ze in iedere situatie weten wat ze moeten doen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tijdens mijn opleiding Lichamelijke Opvoeding maakten wij gebruik van video-opnames. We analyseerden die beelden en bespraken het gedrag van kinderen tijdens voortgangsgesprekken. Daarbij merkte ik dat we het gedrag van kinderen significant konden beïnvloeden met behulp van die beelden. Dat in combinatie met mijn eigen achtergrond in de top van het basketbal, waar veel meer individuele aandacht is voor spelers dan in het voetbal, bracht mij op het idee om voetballers individueel te begeleiden met video-analyse. Vervolgens ben ik naar Barcelona gegaan om de opleiding High Performance Football te volgen. Hier deed ik de kennis op die nodig was om spelers tactisch te kunnen begeleiden. De tactische principes die ik daar geleerd heb passen we nu toe bij Your Tactical Analyst.

Wie zijn je klanten?

Momenteel heeft Your Tactical Analyst 14 spelers over de hele wereld als klant. Van de hoogste divisies (Premier League) tot aan de Japanse J1-League. Onder andere Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Leroy Fer en Joël Veltman zijn klant bij ons. We hebben ook niet-Nederlandse spelers onder onze hoede, waaronder een Macedoniër (David Babunski) en een Belg (Tuur Dierckx).

Wat doe jij anders dan trainers of videoanalisten bij clubs?

Wij kijken veel meer naar het individu. Bij een club zijn ze met name bezig met de tactieken op teamniveau, en wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de individuele tactieken. Doordat wij die aandacht wel aan de speler geven, kunnen we tactisch de diepte in op individueel niveau. We merken dat spelers dit waarderen en merken dat ze beter worden.

Wat zijn voor jou echte mijlpalen tot nu toe?

Your Tactical Analyst is in februari 2016 opgericht. De eerste echte mijlpaal was in oktober 2016, toen we met Leroy Fer onze eerste samenwerking aangingen met een Premier League-speler. Ook zijn we vier maanden geleden naar een nieuw kantoor verhuisd, waar we ondertussen met zes analisten werken.

Waar hoop je over 5 jaar te staan met YTA?

Over vijf jaar willen we minimaal 50 spelers begeleiden, waarvan er 20 in het nationale elftal spelen. Dat mag het Nederlands Elftal zijn, maar ook Engeland, Frankrijk, België of Japan. Ook hoop ik dat we tegen die tijd verschillende afdelingen hebben, zoals een scouting-afdeling die clubs helpt om spelers op tactisch gebied te scouten, en een opleidingsinstituut voor ambitieuze coaches.