Hoe werkt het Amerikaanse MLS ‘SuperDraft’ systeem?

Voor de start van het seizoen hebben voetbalteams altijd de mogelijkheid om het team te versterken. Overal ter wereld gaat dat in de vorm van transfers, maar in Amerika gaat dat iets anders. Natuurlijk worden daar ook transfers gedaan, maar net als bij andere Amerikaanse sporten wordt er ook bij het voetbal gebruik gemaakt van een Draft systeem. Hoe werkt dit systeem precies en wat zijn de voordelen hiervan? En tot slot: zou het iets voor de Europese markt zijn?

MLS Superdraft

Bij Noord-Amerikaanse sporten is een draft systeem waarbij bepaalde spelers gekozen kunnen worden door verschillende teams heel normaal. Teams krijgen om en om de kans om beschikbare spelers te kiezen, gebaseerd op hoe het team het voorgaande jaar heeft gepresteerd.

Een team dat vorig jaar het slechtst heeft gepresteerd krijgt als eerste de mogelijkheid om een speler te kiezen. Hierdoor wordt de competitie gelijkwaardiger, spannender en kunnen niet alle toptalenten door één club opgepikt worden. Als een speler is geselecteerd door een team heeft dat team het exclusieve recht om hem een contract aan te bieden. Geen ander team mag hem dus contracteren voordat het team dat hem gekozen heeft dat doet.

Welke spelers worden gedraft?

In Amerika wordt er flink gehamerd op het feit dat een opleiding noodzakelijk is voor jonge sporters. Hierdoor gaan ze naar een universiteit en daar gaan ze bij een team voetballen. Tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn of zoveel potentie hebben dat ze in aanmerking komen voor een vervroegde pro-carrière kunnen ze geselecteerd worden voor de Draft. Het gaat dus om de grootste talenten van het land.

‘Generation adidas’ spelers

Een student op een Amerikaanse universiteit die nog niet in zijn laatste jaar zit en spelers die al in de nationale jeugdteams voetballen zijn extra interessante draft opties, omdat zij al een ‘Generation adidas’ contract hebben met de MLS en daardoor niet meetellen in het beperkte salarisbudget. Deze ‘Generation adidas’ spelers verdienen normaal gesproken een hoger salaris dan het minimum in de competitie, waardoor het extra interessant wordt voor jonge voetballers om vervroegd voor een pro-carrière te gaan. Deze spelers worden over het algemeen ook altijd als eerste gekozen. Sinds 2003 is de eerst gekozen speler altijd een ‘Generation adidas’ speler geweest.

De MLS ‘Superdraft’ 2020 is inmiddels al afgelopen, omdat het seizoen in Amerika al vroeg in het jaar begint. Zeker met de ontwikkelingen van de laatste decennia waar topclubs alleen maar groter en groter worden ten opzichte van de rest zou een Draft systeem eigenlijk best wel goed zijn. Het zou er voor kunnen zorgen dat de competities weer wat gelijkwaardiger worden en daardoor spannender. Toch zal het er nooit van komen in Europa, mede door het verschil dat talenten vanuit de jeugd al bij een club spelen in plaats van bij een school/universiteit.

Niet alleen op basis van deze ‘Superdraft’ is de MLS uniek, want ze hebben ook een bijzonder contract met adidas waardoor elk team in adidas-tenues speelt. Waarom ze dat doen lees je hier.

Bron: Sportsnet