Hoe zit het nou met het binnen de lijnen blijven bij het vieren van een goal?

De afgelopen dagen is er behoorlijk wat te doen geweest om een ‘bijzondere regel’ rondom een goal en de daaropvolgende aftrap. Na een goal van Ronaldo tegen Spanje moest verdediger Fonte namelijk binnen de lijnen van het veld blijven en deed daardoor niet mee aan het feestje van de Portugezen. Trippier deed hetzelfde toen Harry Kane de winnende goal maakte tegen Tunesië en bleef op de helft van de tegenstander binnen de lijnen. Waarom?

Volgens de regels

In eerste instantie zou je misschien denken dat die spelers ruzie hebben met de doelpuntenmaker, maar dat is niet zo. Volgens verschillende media is er een regel die zegt dat er na een goal altijd een veldspeler op de helft van de tegenstander blijven staan, want anders mag de tegenstander alweer aftrappen. Dus, stel iedereen rent uit blijdschap buiten de lijnen om het feestje te vieren en er staat daardoor niemand meer op de helft van de tegenstander binnen de lijnen, dan zou de tegenstander mogen aftrappen en richting de keeper lopen (de keeper telt namelijk niet mee als veldspeler).

Maar is het wel echt zo dat ze dan gewoon echt mogen aftrappen? Het AD vroeg het na bij Dick van Egmond en hij kwam met een duidelijk antwoord: ‘Dit is echt een Broodje Aap verhaal.’ Hij legt meteen even uit hoe het dan wél precies zit.

Hoe het dan wél zit

‘De regels schrijven voor dat de aftrap mag pas worden genomen als iedereen op eigen helft staat, behalve de speler die aftrapt. Bovendien verwachten wij van onze scheidsrechters, zeker op dit niveau, dat ze de wedstrijd in goede banen leiden. Dat ze wachten tot de spelers op eigen helft staan en dan de bal pas vrijgeven. Het zou misbruik van de situatie zijn als de tegenstander zou mogen aftrappen als de spelers van de tegenpartij nog buiten de lijnen staan.’

Toch raar dat de desbetreffende spelers van Portugal en Engeland dus niet echt op de hoogte zijn van de regels. Of misschien twijfelden ze en wilden ze het zekere voor het onzekere nemen.

Bron: AD