Ben je iemand die veel zweet? Dan moet je dit weten

Ben jij iemand die nog vóór de warming-up al met klotsende oksels rondloopt? Vervelend, maar je bent niet de enige die overmatig zweet. Maar liefst 220 miljoen mensen in de wereld lijden namelijk aan ‘hyperhidrose’. In dit artikel leggen we je uit wat hyperhidrose is, hoe je het herkent en of het invloed heeft op je gezondheid.

Hyperhidrose

Zweten is heel normaal en zelfs gezond, want het helpt je lichaamstemperatuur te reguleren. Dit is functioneel wanneer je sport of het heel warm is buiten. Wanneer je hyperhidrose hebt zweet je ook wanneer dit niet het geval is. Je apocriene klieren, die het zweten veroorzaken, zijn in dat geval overactief waardoor je meer zweet dan nodig is om je lichaam af te koelen. Dat gebeurt overigens niet alleen onder je oksels (slechts voor 2%), maar voornamelijk bij de voeten, handen, hoofd en andere lichaamsdelen.

Herken hyperhidrose

Wanneer je vaak zweetplekken hebt terwijl het absoluut niet heet is en je ook niet gesport hebt kan het wijzen op hyperhidrose. Het kan zelfs voor huidproblemen zorgen, dus ook dat is een symptoom. Hyperhidrose ontstaat bij de meeste mensen in de puberteit.

Invloed op gezondheid

Mogelijk gevolg van deze ‘aandoening’ zijn ontstoken haarzakjes, huidinfecties of cellulitis doordat je zweet niet meer verdampt. Ook kunnen er schimmelinfecties ontstaan op plekken waar het zweet weinig in contact komt met verkoelende lucht. Het valt daarom aan te raden luchtige kleding te dragen wanneer je last hebt van hyperhidrose. Bij hardnekkige klachten is een doktersbezoek wel aan te raden.

Merk je dat je sportkleding na verloop van veel gebruik vervelend blijft ruiken? Op deze manier krijg je zweetgeur uit je sportkleding.

Bron: Men's Health