Het inspirerende verhaal van Iran keeper Beiranvand is het mooiste van dit WK

Ondanks het feit dat Iran gisteren werd uitgeschakeld door een gelijkspel tegen Portugal, was het een wedstrijd om nooit te vergeten voor de spelers van Iran. Met name voor de 25-jarige keeper Beiranvand die zelfs een penalty van Ronaldo stopte. Daarmee werd hij de eerste keeper uit de WK geschiedenis die een penalty van een Portugees stopte (exclusief penalty shootouts). Het verhaal van de doelman wordt pas echt mooi als we ver terug in de tijd gaan.

Het verhaal van Alireza Beiranvand

Op jonge leeftijd besloot Beiranvand om van zijn nomadenfamilie weg te rennen, die met een horde schapen door het land trokken op zoek naar goed grasland. Al van jongs af aan moest hij als herder helpen, maar dat was niet zijn levensdoel. Hij wilde professioneel voetballer worden. Iets wat zijn vader niet zag zitten. Hij verscheurde zijn kleren en keepershandschoenen zelfs, waardoor hij regelmatig wedstrijden speelde met blote handen. Wegrennen leverde echter één probleem op, want hij had geen dak meer boven zijn hoofd. Hij ging werken in een fabriek waar ze jurken maakte, bij een autowasserette en hij maakte de straten schoon.

Inmiddels was hij wel weer aan het voetballen en hij sliep dan ook op de straat voor de deur van zijn voetbalclub. ‘Ik sliep bij de deur van de club en toen ik ’s morgens wakker werd zag ik dat mensen muntgeld bij me neer hadden gelegd. Ze dachten dat ik een bedelaar was! Ik had in ieder geval een heerlijk ontbijt voor het eerst in een lange tijd!’

Na heel veel hard werk en toewijding begon men zijn talent te zien en in 2015 werd Alireza de eerste keuze voor Iran met 12 ‘clean sheets’ in de kwalificatie voor het WK. ‘Ik heb veel moeilijkheden moeten overkomen om mijn dromen waar te laten komen, maar ik heb geen intentie om ze te vergeten, want ze hebben me gemaakt tot de persoon die ik nu ben.’

Van thuis wegrennen en slapen op de straat tot het stoppen van een penalty van Cristiano Ronaldo op het allerhoogste podium. Dat is nog eens een verhaal uit een jongensboek. Applaus voor Alireza Beiranvand!

Bron: The Guardian