N.O. ontmoet Van Leer: ‘De spanning wordt mij nooit teveel, ik weet dat ik het aankan’

Roda JC staat op de 17e plaats, maar er zijn slechts 6 teams die minder tegendoelpunten hebben dan de club uit Kerkrade. De man die hier medeverantwoordelijk voor is heet Benjamin van Leer. De 24-jarige doelman begon zijn carrière in de jeugd bij PSV, maar speelt nu al voor het derde seizoen bij de club uit Zuid-Limburg. Vorig seizoen miste hij geen minuut en ook dit seizoen is hij de onbetwiste nummer 1. Wij spraken Van Leer over zelfvertrouwen, wedstrijdspanning en de onderlinge band met teamgenoten als Nathan Rutjes.

benjamin-van-leer-interview-1

Op dit moment staan jullie 17e, maar toch zijn er slechts 6 clubs die minder tegendoelpunten dan Roda hebben. Is dat jouw verdienste?

Nee, natuurlijk niet. Het is een teamprestatie. Het verdedigen begint voorin. Misschien dat onze spitsen nog wel het meeste moeten rennen van ons allemaal. Maar natuurlijk heb ik wel mijn aandeel.

Vorig jaar miste je geen minuut en nu ben je de onbetwiste nummer 1 van Roda JC. Was dat vanaf het begin zo?

Nee, zeker niet. Het begin was moeilijk, want ik zat praktisch het hele eerste seizoen op de bank. Dat zag ik niet helemaal aankomen. Ik had het gevoel dat ik er echt klaar voor was. De trainer koos voor ervaring. Gelukkig kwam mijn kans tijdens de playoffs en die heb ik gegrepen. Vorig jaar was een droom die uitkwam voor mij. Spelen in de Eredivisie. En dat zonder ook maar één minuut te missen.

Roda JC pikte je bij PSV op, de club waar jij vanaf je 15e zat. Hoe was het om die club te verlaten?

Toen ik bij PSV terecht kwam was dat een droom. Maar ik kwam als eerste jaars B, dus je weet dat het nog een relatief lange weg is. Bij PSV heb ik samengewerkt met fantastische keeperstrainers en de club was tevreden met mijn ontwikkeling. Maar ik wilde geen derde keeper worden achter Tyton en Zoet. Toen Roda concreet werd wilde ik die kans graag grijpen.

Onlangs heb je jouw contract voor drie jaar verlengd. Hoe voelt het om zoveel vertrouwen te krijgen van de club?

Dat voelt natuurlijk goed. Daarnaast geeft zo’n contract mij een gevoel van zekerheid. Mocht er iets gebeuren, dan sta je niet zomaar op straat. Dit geeft mij rust.

Je verblijf bij PSV en Roda doet vermoeden dat je beter gedijt in een gemoedelijke/rustige omgeving. Is dat zo?

Ja, dat klopt. Ik ben iemand die rust nodig heeft. In mijn tijd bij PSV woonde ik, in tegenstelling tot veel teamgenoten, ook niet midden in de stad, maar in Veldhoven. Momenteel woon ik in Heerlen, ergens een beetje achteraf. Ik heb een vrijstaand huis, heel mooi en eigenlijk een beetje te groot voor mij alleen. Op de bovenverdieping heb ik zelfs mijn eigen krachthonk gemaakt. En een kantoor, maar die deur is pas één keer open gegaan. Toen ik het bureau erin heb gezet.

benjamin-van-leer-interview-2

Is rust het enige wat jij nodig hebt om te presteren?

Nee, richting de wedstrijd wil ik spanning voelen. Innerlijke rust en zelfvertrouwen is prettig, maar ik weet van mezelf dat ik niet teveel in een ‘comfort zone’ moet zitten. Ik heb een bepaalde wedstrijdspanning nodig. Als ik merk dat die scherpte er misschien even wat minder is, dan durf ik dat best tegen de keeperstrainer te zeggen. Hij weet precies hoe hij me moet triggeren. Zo’n goede band hebben wij inmiddels wel opgebouwd.

Sommigen mensen worden misschien onzeker van spanning, maar mij wordt de spanning eigenlijk nooit teveel. Ik weet dat ik het aankan. Bij de eerste paar wedstrijden was ik gewoon zenuwachtig, ik zeg het je eerlijk. Maar ik kan met de druk omgaan, dat weet ik gewoon.

Wat doe je in de tijd die je hebt naast het voetbal?

Voetbal is mijn passie. Ik leef er echt voor, let op mijn voeding en probeer het maximale uit mijn lichaam te halen. Dat betekent ook op tijd rust pakken. In dat geval kijk ik graag series of game ik met medespelers als Nathan Rutjes, Nick Wolters, Mitchel Paulissen en Van Duinen (Excelsior). Als we online FIFA spelen zijn we samen één team en hebben we allemaal ons eigen poppetje. Als er eentje uit positie loopt dan krijgt hij de volle laag en moet hij de volgende dag ontbijt regelen bij de broodjeszaak om de hoek.

Is gamen vooral populair onder de wat jongere spelers?

Nee hoor. Nathan Rutjes, dat is de fanatiekste hoor. Maar dan met GTA. Dat spelen we dan ook online. Soms krijgen we op Whatsapp van die voiceberichtjes waarin hij de Los Santos radio nadoet. Je weet wel, die radio die je in het spel hoort als je een auto gejat hebt. ‘Ja ja ja, goedemorgen dames en heren op deze koude zaterdagochtend. Het is tijd! Tijd voor Los Santos Radio. Ik wens jullie een hele fijne uitzending. We hebben een paar mooie nummers op het programma staan en hebben een verzoeknummertje gekregen van ene M. van Duijnen uit Rotterdam. … “ Dan ga ik echt helemaal stuk.

Heb je nog dromen in het voetbal? Zoals een interland spelen voor Oranje of wellicht terugkeren bij een club als PSV?

Ik heb zeker dromen, maar ik ben ook realistisch. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld aan Oranje te denken wanneer je bij Roda speelt en je onderaan in de Eredivisie staat. Wel zou ik in de toekomst graag de stap naar het buitenland maken. Dat wil ik écht een keer meegemaakt hebben. En dan heb ik het niet over Bulgarije ofzo, maar de meer aansprekende competities als Duitsland, Engeland of Spanje.