Is de nieuwe Nike Mercurial 360 schuldig aan Derdiyok’s ‘bijna horrorblessure’?

Een paar weken geleden leek het erop dat Galatasaray spits Eren Derdiyok een horrorblessure opliep tijdens de wedstrijd tegen Bursaspor. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen, maar de oorzaak van de blessure leidde tot discussie. Was het namelijk de schuld van Nike’s gloednieuwe Mercurial 360? Of beter gezegd: was het de schuld van de innovatieve zoolplaat die onder de nieuwe voetbalschoen zit?

Blessure

We zullen eerst eens naar de blessure kijken, die vrij ongelukkig tot stand kwam. Een medespeler viel namelijk op de hak van Derdiyok en daardoor klapte de voet dubbel. Dat gebeurde echter op een manier zoals we het nog nooit zagen en ook niet mogelijk zou zijn met een ‘normale’ zoolplaat. Hieronder de beelden.

Zoolplaat

Maar wat is er dan zo bijzonder aan de zoolplaat en waarom zou het schuldig zijn aan deze blessure? In februari presenteerde Nike een nieuwe generatie Mercurial voetbalschoenen en de meest opvallende vernieuwing was ongetwijfeld de zoolplaat. Er is namelijk afscheid genomen van de traditionele zoolplaat en in plaats daarvan wordt de voet volledig omhuld door Nike Flyknit. De noppen zijn op twee verschillende platen (voorvoet en hak) geplaatst voor natuurlijkere bewegingen van de voet.

De inlegzool is verwerkt in een nieuwe interne chassis die gemaakt is voor maximale responsiviteit, maar blijkbaar niet de bescherming biedt zoals een zoolplaat dat deed. Dit is dan ook de reden waarom de voet van Derdiyok zo kon dubbelklappen.

Is er juist erger voorkomen?

De Zwitserse krant Blick vroeg aan chirurg en voormalig international Berbig of de blessure inderdaad de schuld was van de schoen. Hij zei: ‘Dat is een hypothetische vraag natuurlijk. De foto suggereert dat inderdaad, maar als de schoen stabieler was geweest, was Derdiyok waarschijnlijk behoorlijk geblesseerd geraakt aan zijn enkel.’ Er zijn sowieso meer mensen die zeggen dat het buigen van de voet juist een veel zwaardere enkelblessure heeft voorkomen. Derdiyok zelf vertelde dat de doktoren zeiden dat het een wonder was dat zijn voet niet gebroken was.

Conclusie

Hoewel we nooit zeker zullen weten of er inderdaad erger is voorkomen door de buiging van de voet, kunnen we wel zeggen dat het dubbelklappen van de voet te wijten is aan de nieuwe zoolconstructie onder de Nike Mercurial 360. Gelukkig viel de blessure mee, waardoor de gevolgen niet al te ernstig zijn.

Zo’n twee weken geleden werd er een gruwelijke zwarte uitvoering van deze schoen gepresenteerd. Die kun je hier checken, inclusief meer informatie over de innovaties (inclusief zoolplaat) in deze Mercurial 360.

Bron: Footy Headlines