Dit is de reden waarom sommige spelers geen tattoo’s hebben in FIFA

Wanneer je op TV een wedstrijdje checkt lijkt het vaak alsof bijna elke speler tegenwoordig wel een tattoo heeft. Toch is dat niet helemaal waar, want uit een interessant Duits onderzoek in de Bundesliga bleek dat ongeveer 1 op 4 voetballers inkt op hun lichaam hebben. Op FIFA is dat aandeel veel lager. Sterker nog, bij sommige spelers die in het echt een tatoeage hebben ontbreken deze in de videogame. Waarom? De reden is verrassend begrijpelijk.

Boete

Icardi is een goed voorbeeld van zo’n speler die in het echt helemaal onder de plaatjes zit, maar in FIFA helemaal blanco is. Het probleem met tattoo’s is dat ze gecreëerd zijn door een artiest. Hierdoor liggen de auteursrechten ook bij de maker en is onrechtmatig gebruik strafbaar. In Amerika heeft NBA2K een keer 1,1 miljoen dollar aan een tattoo-artist moeten overmaken omdat de gameproducent zonder toestemming zijn creatie (op een speler) in het spel terug lieten komen. Dat wil EA Sports natuurlijk voorkomen.

In vorige edities was dit ‘probleem’ groter dan in FIFA 18. In de laatste versie hebben bijna alle bekende spelers namelijk wel gewoon tattoo’s op hun digitale lichaam. Maar Icardi dus niet. Vermoedelijk heeft hij, of zijn tatoeëerder, hier geen toestemming voor gegeven. Hoe dat bij Van der Wiel zit weten we niet, maar in 2016 baalde hij nog opzichtig via Twitter toen hij erachter kwam dat hij inktloos in de game zat.

 

Icardi is trouwens echt een wandelend schilderij. Hier zie je de brute tattoo-collectie van de Inter-spits.