Dit is waarom jij als amateurvoetballer ook een GPS-vest zou moeten dragen

De oplettende voetbalkijker heeft ze vast wel eens gespot: een zwart vestje dat tevoorschijn komt wanneer een profvoetballer zijn shirt uittrekt na de wedstrijd. Voor sommige mensen ziet het eruit als een normaal hemd, maar naar alle waarschijnlijkheid zag je een GPS-vest. Een wat? Een GPS tracking systeem om precies te zijn. Een nieuw en modern systeem dat voetballers gebruiken om hun performance mee te meten. Nu denk je wellicht dat zoiets alleen voor profvoetballers bedoeld is, maar onlangs ontvingen wij van Coolblue de PLAYR Football GPS tracker om deze op de amateurvelden uit te proberen. We verklappen alvast dat we onder de indruk zijn van het systeem, maar de gehele review lees je hieronder.

PLAYR football GPS tracker

Allereerst, wat is deze PLAYR Football GPS tracker? De PLAYR is een professioneel GPS tracking systeem dat door inmiddels meer dan 2100 clubs (van Ajax tot Atletico Madrid) wordt gebruikt om de prestaties van hun spelers inzichtelijk te maken. Het systeem bestaat uit een zeer stretchy en waterbestendig SmartVest en een kleine, maar krachtige SmartPod (een GPS tracker, zie afbeelding hieronder) die je in de achterzijde van het sportvest plaatst. Het werkt heel eenvoudig. Zodra je de SmartPod in het vest stopt en begint met bewegen herkent de PLAYR dat je een sessie start. Vervolgens ziet het systeem tot op de meter nauwkeurig waar, hoe hard en hoeveel je loopt.

Resultaten gewoon op je smartphone

De data die de PLAYR meet worden omgezet in allerlei overzichten, grafieken en zelfs heat maps op je smartphone. Deze geven je inzicht in het aantal meters dat je hebt gelopen, hoe snel, met welke intensiteit en ook waar op het veld je het meest te vinden bent. Erg interessant en het werkt erg eenvoudig. Je kunt gratis de bijbehorende app downloaden, die voor de verandering nog niet één keer gecrasht is, en je hebt een bluetooth-verbinding nodig om je GPS tracker na je training of wedstrijd te linken met je smartphone. Het syncen van een sessie (training of wedstrijd) duurt een paar minuutjes, maar ook dat gaat vlekkeloos. Bij elke sessie vul je wat aanvullende informatie in en de app slaat alle sessies netjes en overzichtelijk op.  Hieronder zie je enkele screenshots van een wedstrijd die ik met de PLAYR gespeeld heb.

Zoals je misschien ziet komt het totale aantal kilometers (12km) niet overeen met de optelsom van 5,2 kilometer in de eerste helft en 4,2 kilometer in de tweede helft. Ik maakte een foutje door de tracker al tijdens de warming-up aan te trekken, waardoor de 2500 meter die ik tijdens de warming up heb gemaakt ook in “distance” opgenomen waren. De heat map verraadt overigens dat ik geen box-to-box middenvelder ben , haha. Op een paar corners na, heb ik het middenveld nauwelijks verlaten en dat zie je goed terug.

Wetenschappelijke tips

Naast heat maps en uitgebreide informatie over de afgelegde meters en sprints geeft de PLAYR echt goede tips die passen bij jouw speel- en trainingsschema. Hoe? Heel eenvoudig. De app heeft een agenda waarin jij aangeeft wanneer jij wedstrijden en trainingen hebt en op basis van deze agenda krijg jij advies over hersteltrainingen en dergelijke. Inclusief bijbehorende work-outs. Dat is een hele mooie toevoeging wat mij betreft. Ook erg handig is het feit dat de SmartPod eenvoudig draadloos op te laden is.

Conclusie over de PLAYR

De PLAYR geeft veel waardevolle informatie die je echt kunt gebruiken om meer uit jezelf te gaan halen. Voor de ambitieuze amateurvoetballer die zijn prestaties beter in kaart wil brengen is dit bijna een must om te hebben. Doordat je heel erg geconfronteerd wordt met je eigen resultaten krijg je ontzettend de neiging om jezelf elke wedstrijd of training te verbeteren. En dat is waar je naar op zoek bent als je het maximale uit jezelf wilt halen. Zeker in combinatie met de wetenschappelijke tips die je krijgt op basis van jouw persoonlijk agenda vinden we dit systeem een echte aanrader.

Ook het draagcomfort van de PLAYR is prima. Hij is in 6 maten verkrijgbaar en de GPS tracker voel je niet tot nauwelijks zitten. Het enige wat me niet zo fijn lijkt aan dit vest is om het te dragen tijdens warme dagen. Ik moet bekennen dat ik dat nog niet heb kunnen proberen, maar wanneer je met 25 graden op een kunstgrasveld staat is een shirt eigenlijk al bijna teveel. Laat staan een extra vest. Toch weegt dat wat mij betreft niet op tegen de voordelen van dit moderne systeem.

Wil jij het PLAYR Football GPS systeem ook uitproberen, dan kun je deze vanaf nu bij Coolblue kopen.