Dit is waarom je (nog) meer moet schelden op een voetbalveld

De Bond tegen Vloeken zal het misschien niet met ons eens zijn, maar je moet (nog) meer schelden op het voetbalveld. We wisten al dat het helpt bij het verdragen van pijn en het uiten van frustratie, maar het heeft nog een veel groter voordeel: je wordt er fysiek sterker van. Als je het dus eventjes moeilijk hebt en geen kracht meer hebt kun je het beste gewoon even flink schelden.

Schelden maakt je fysiek sterker

Diep van binnen zul je dit misschien al geweten hebben, want als je iets zwaars moet tillen smijt je waarschijnlijk ook al met scheldwoorden om jezelf een onoverwinnelijk gevoel te geven. Het is nu echter ook wetenschappelijk bewezen dat je er fysiek sterker van wordt.

Initiatiefnemer van dit onderzoek is de Britse psycholoog Richard Stephens. Hij nodigde 81 proefpersonen uit op de universiteit van Keele en zij moesten wat fysieke tests doen. De eerste groep bestond uit 29 personen die de hometrainer gingen trotseren en de overige 52 personen deden een hand-grip test. Tijdens deze oefeningen moesten de personen continu een eigen gekozen scheldwoord of ‘neutraal’ woord op rustige toon herhalen. Onder een neutraal woord vallen simpele dingen als een kleur of meubelstuk.

via GIPHY

Het resultaat was duidelijk: de fietsers trapte gemiddeld 24 watt meer dan de groep die neutrale woorden herhaalde en ook bij de hand-grip test werd beter gepresteerd door de vloekende groep. Conclusie: van schelden word je sterker en je moet het dus meer gaan doen. Helemaal niet zo erg toch? Zo lang het niet beledigend wordt voor je tegenstander of scheids, want dan kon de wedstrijd wel eens wat korter duren voor je.

Schelden heeft trouwens nog meer voordelen, want uit onderzoek blijkt dat het voor hechtere vriendschappen zorgt.

Bron: Manners