Dit is waarom profclubs steeds vaker Football Manager gebruiken bij transfers

Iedereen die wel eens Football Manager speelt weet hoe ongelofelijk uitgebreid de game is. Het meest indrukwekkende is ongetwijfeld de immense database aan spelers, die stuk voor stuk in kaart worden gebracht aan de hand van hun kwaliteiten. Hij is inmiddels zo uitgebreid en rijk, dat steeds vaker echte profclubs hem gebruiken bij hun transfers.

700.000 spelers

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar voor FM zijn maar liefst 1.300 scouts wereldwijd actief. Deze zijn verdeel over 51 competities. De scouts noemen zij researchers. Hieronder zie je een afbeelding van hoe hun organisatie met researchers eruit ziet. De Head of Research is de baas van alle scouts, met daaronder een team van 6 personen die full time alle informatie van de head researchers verwerken. Deze head researchers, waarvan ze er een stuk of 100 hebben, hebben allemaal de verantwoordelijkheid over 1 competitie, 1 land of mogelijk een paar landen. Deze head researchers hebben assistenten die zich specificeren op één of meerdere clubs. De assistenten krijgen al hun informatie van scouts die daadwerkelijk langs de lijn staan. Zij maken de rapporten van alle spelers en passen die door omhoog in de organisatie. In totaal zijn er dus ruim 1.300 on the ground scouts.

Deze uitgebreide organisatie heeft tot gevolg dat ze inmiddels 700.000 spelers wereldwijd in kaart hebben gebracht. En niet zomaar de namen en afkomst, maar al hun sterke en zwakke punten. “Als een voetbalclub een speler wil contracteren gaan ze die een stuk of tien keer bekijken, terwijl wij ze dan al jaren hebben bekeken.”, aldus Jacobson, een van de makers van FM. De game weet precies hoe de acceleratie van een speler is, hoe zijn werklust is en ga zo maar door.

Geen enkele club heeft een database die zo uitgebreid is en daarom maken profclubs er zo graag gebruik van. Villas Boas was de eerste professional (destijds Hoofd Scout bij het Chelsea van Mourinho) die openlijk toegaf dat hij FM gebruikte bij zijn werk. Eén van de makers geeft aan dat ook veel clubs niet zullen toegeven dat ze een database gebruiken bij hun transfers, maar dat als je gaat kijken wie ze kopen er zonder enige twijfel gebruik gemaakt is van hun database.

Messi bij Glasgow Rangers?

Voormalig Glasgow Rangers-trainer McLeish heeft vast spijt dat hij begin deze eeuw niet heeft “geluisterd” naar FM. Zijn zoon Jon kwam naar hem toe toen de 13-jarige Lionel Messi de ene goal na de andere tegen hem scoorde. ‘Jon vertelde me plots dat die speler (Messi) zou uitgroeien tot de beste voetballer ter wereld’, vertelt Alex McLeish nu. ‘Het enige wat ik zei was ‘natuurlijk jongen’. Ik gaf hem een vaderlijk schouderklopje en liet hem verder spelen.’

Bijzonder hoe een computergame kan uitgroeien tot zoiets groots. Voor 2018 heeft de game een top 15 samengesteld van de grootste talenten (wonderkids) ter wereld. Mocht je de game gaan spelen dan moet je zorgen dat één van die spelers in je team zit.