Dit is waarom jij na het stappen zulke vreetbuien krijgt

Dit weekend weer lekker wezen stappen met je vrienden? Helemaal goed. Grote kans dat jij die nacht hebt afgesloten bij de plaatselijke shoarma/pizza/döner/falafel/’als het maar vet is’-boer. De honger die ontstaat na de nodige hoeveelheid alcohol is onweerstaanbaar. ’s Ochtends voel je jezelf er slecht om, maar de wetenschap bewijst dat je er helemaal niks aan kunt doen.

Alcohol is de boosdoener

In het Francis Crick Institute heeft men de invloed van alcohol op muizen getest. Wat bleek, de alcohol die werd geïnjecteerd zorgde ervoor dat bepaalde hersenneuronen een gevoel van honger creëerde bij de muizen. Zelfs wanneer ze al helemaal vol zaten. Volgens hoofdonderzoeker Denis Burdkov heten de neuronen, die een essentiële rol bij zo’n schranspartij spelen, AgRP’s (agouti-verwante peptiden). Wanneer deze AgRP-cellen juist werden geblokkeerd gingen de muizen weer normale hoeveelheden eten.

De wetenschappers weten nagenoeg zeker dat het verschijnsel bij mensen hetzelfde werkt. Het menselijk brein bezit, net als bij muizen, namelijk ook AgRP-neuronen. Wanneer jij dus flink wat alcohol achter de kiezen hebt gaat jouw brein je lichaam het gevoel van honger geven. Zelfs wanneer dat totaal onnodig is. Resultaat: om 4u ’s nachts zit jij je gezicht weer in een pita shoarma te vouwen. Smakelijk!

via GIPHY

De wetenschappers stellen vervolgonderzoek in om er zeker van te zijn dat het effect van alcohol en honger bestaat. Mensen die graag proefpersoon willen zijn mogen ongetwijfeld een mailtje naar Meneer Burdkov sturen. Hij regelt het bier en de shoarma (gaan wij vanuit).

Leestip: De 10 verschillende kater-types die iedereen ooit heeft gehad