We spraken Kamp Seedorf over ontmoeting met Buffon en hun ‘Damsko Strijder’

Voor wie ons al een tijdje volgt weet dat wij van de combinatie voetbal x art houden. Mensen maken de tofste creaties rondom het leukste spelletje ter wereld en ook in Nederland hebben we een paar pareltjes van kunstenaars. Je hebt vast wel eens van Kamp Seedorf gehoord. Deze heren, die altijd volledig onherkenbaar op foto’s verschijnen, komen uit Almere en Amsterdam en maakten dit jaar een aantal onvergetelijk schilderingen. Wij spraken de mannen over hun werk en hun unieke ontmoetingen in 2017 met onder andere Buffon en de onlangs overleden burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

SQUAAADDD #kampseedorf ?:@danielwolters

Een bericht gedeeld door Kamp Seedorf (@kampseedorf) op

Wat is Kamp Seedorf?

Kamp Seedorf is een street art groep die zijn roots in Almere heeft zitten. Het is zo’n beetje rond de zomer van 2010 ontstaan, toen we met een groep vrienden flink aan het tappen waren in onze plaatselijke kroeg “Het Trompetje”. We verveelden ons, deden in het verleden graffiti maar waren op zoek naar iets nieuws. We hielden allemaal van voetbal, bier en hiphop. Uit deze mix van gemeenschappelijke interesses ontstond Kamp Seedorf.

We maken pieces van voetballers, mensen die we tof vinden, of juist helemaal niet, rappers, maar ook van volkszangers, politici en dieren. We schilderen deze pieces allemaal met de hand op papier, geen enkel werk is dus hetzelfde. Vervolgens snijden we het uit en plakken het met een speciale mix van behangplaksels op in de stad, om de boel een beetje op te fleuren.

Wat is voor jullie een reden om iemand af te beelden?

Dat kan heel verschillend zijn, maar we houden van gekkigheid. We zouden bijvoorbeeld nooit een schildering van Messi maken. Mooie voetballer hoor, maar van ons mag hij wel een keer een medespeler aanvallen tijdens een training of vuurwerk afsteken in zijn badkamer á la Balotelli.

Het meest aangrijpende stuk van dit jaar was ongetwijfeld de Damsko Strijder. Hoe is dat tot stand gekomen?

Mike, een van de harde kern leden van Kamp Seedorf kwam met het idee om een ode te brengen aan onze burgemeester. De rest van onze groep was meteen super enthousiast. We zijn direct op zoek gegaan naar toffe beelden, diezelfde avond nog ons atelier in gegaan en diep in de nacht was het werk klaar. Een dag erna gingen we naar een van onze favoriete spots op de Wibautstraat om de piece op te plakken en spoten er “Damsko Strijder” naast. De reactie van de burgemeester zelf was nog het mooist, hij was ontroerd en vond juist deze steunbetuiging uit “onverwachte hoek” heel bijzonder.

Een project waar jullie vast trots op zijn is dat met Puma x Italië. Hoe kwamen zij bij jullie uit?

Een aantal jaren geleden stonden we met een interview in het Engelse voetbaltijdschrift FourFourTwo. Door dat tijdschrift hebben we een flink aantal Engelse Kampie supporters erbij gekregen, zo ook een hoge pief van de voetbalafdeling van PUMA. Begin 2017 nam hij contact met ons op en vertelde hij over het project, vervolgens maanden niks van hem gehoord. We dachten allang dat het niet meer door zou gaan. Totdat we begin van de zomer ineens weer een mailtje kregen: of we ‘as fast as we possibly can’ 10 verschillende Buffon schilderingen wilden maken voor ze. Dat kon geregeld worden. Uiteraard hebben we er samen voor gekozen om 1 van die afbeeldingen op een flat in Turijn te plaatsen.

De beroemde PUMA-foto, met op de achtergrond de schildering van Kamp Seedorf.

Wat is het tofste dat jullie hebben meegemaakt gedurende jullie dagen in Italië?

Die hele trip was sowieso een en al gekkigheid. We zaten in een super dik AirBnB appartement in het centrum van Turijn tegenover een of andere oude kerk. Het appartement was na een uur omgetoverd tot een soort pop-up Kamp Seedorf-atelier gevuld met Birra Moretti’s en Peroni’s. We hadden een paar koffers met verfspullen meegenomen en naast de giga Buffon piece een stapel andere werken die we nog zouden kunnen gaan plakken in Turijn. Genoeg te doen dus de hele week. Het plakken ging voorspoedig, locatie was echt keihard. Midden in het uitgaansgebied van Turijn, op een groot plein dat elke nacht volstaat met zuipende jeugd. Beter kon niet.

De laatste avond waren we door Puma en de Italiaanse voetbalbond om samen met hun naar Italïe – Macedonië te gaan, de wedstrijd waarin Buffon in het blauwe shirt zou debuteren. Voor de wedstrijd begon hadden we ons in de VIP-area volgepropt met lasagne waarna we ons daarna kapot konden zuipen aan de Italiaanse rode wijn. Toen we naar onze stoeltjes liepen zagen we dat op iedere plek van het ‘Stadio Grande Torino’ een krantje lag, met op de voorkant een gigantische afbeelding van onze schildering van Buffon. Dat was wel de klapper op een week gekkigheid in deze (achteraf) toch best wel toffe Italiaanse stad!

Hoe is het om jullie art de digitale wereld rond te zien gaan?

Heel tof natuurlijk, dankzij social media gaat dat tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. We verkopen ook steeds meer kunst aan liefhebbers uit het buitenland, laatst nog twee stencils van Witschge verstuurd naar Canada en Nieuw-Zeeland, fantastisch toch!

Met terugwerkende kracht is de opdracht nog specialer geworden omdat het shirt de laatste van Buffon’s interlandcarrière is. Voelen jullie dat ook zo?

Ja, super zuur voor de beste man zelf natuurlijk. We hadden hem nog wel een toernooitje willen zien shinen!

Krijgen jullie wel eens problemen met de street art?

Geen commentaar 😉

Hoe vind je dat er in Nederland omgegaan wordt met street art?

Prima hoor, alleen mogen ze in Amsterdam wel wat minder ijverig zijn met het schoonmaken!

Wat vindt Clarence van jullie?

Simon Zwartkruis (de schrijver van de biografie van Clarence Seedorf) is een vriend van ons en hij heeft wel eens laten weten dat Seedorf “trots” is op het feit dat wij hem en andere spelers eren op onze manier.

Gaan we de gezichten achter Kamp Seedorf ooit nog zien?

Nah, hebben we zelf geen behoefte aan. Lekker ons werk voor zich laten spreken en zelf in de luwte blijven bevalt ons hartstikke prima.

Wat kunnen we in 2018 van jullie verwachten?

Meer kunst op straat!