Deze oefening van trainingsbeest Kevin Trapp vergroot je snelheid en sprongkracht

Als voetballer die opkijkt tegen profs is het natuurlijk erg interessant om te zien hoe zij trainen om elke dag beter te worden. Ze laten niets aan het toeval over en elk deel van het lichaam wordt keihard getraind om het maximale uit jezelf te halen. Toen we deze video van PSG-keeper Trapp tegenkwamen stonden we even perplex. Om zijn sprongkracht en explosiviteit te trainen doet hij ‘box jumps’. Vanaf de grond op een zo hoog mogelijk platform springen. En Trapp springt hoog. Heel hoog. Één meter en 20 centimeter.

Strengths training ? today’s jump height 1.20m @psg #paris #psg #dreambigger #jump #strength #training #focus #nolimits

Een video die is geplaatst door Kevin Trapp (@kevintrapp_official) op

Maar waarom box jumps om je snelheid te verbeteren? Er is een sterke correlatie tussen box jumps en sprintsnelheid, met name acceleratie. Spelers die het beste presteren met box jumps zitten gegarandeerd bij de snelste van het team. Je ziet dat Trapp een heel klein sprongetje maakt voordat hij daadwerkelijk springt, wat hem helpt om hoger te springen, extra spanning om te bouwen in de benen en die vervolgens om te zetten in explosieve kracht. Als je een wedstrijdje doet met je teamgenoten raden we aan vanuit stilstand te beginnen, zonder dat extra sprongetje. Hierdoor kun je eerlijker vergelijken wie meer explosiviteit heeft.

Het gaat dus vooral om die explosieve beweging bij het afzetten. Hoe meer kracht je hebt, hoe hoger je komt én hoe harder je wegsprint vanuit stilstand. Tip: begin niet meteen op 1 meter 20 te oefenen, maar dat snapte je hopelijk al. Uiteindelijk zul je extra oefeningen nodig hebben om aan je snelheid en sprongkracht te werken, want met alleen box jumps kom je er niet. Hieronder staat een goed voorbeeld van een extra training.

Leestip: Deze oefening zorgt voor de sprongkracht en snelheid van Ronaldo

Foto: adidas