Kijkcijfers: leeft het WK 2018 wel of niet in Nederland?

“Of ik nou in de stad loop, of ik sta bij de slager, of bij de bakker, of bij de Jumbo. Niemand begint tegen mij over het WK … Niemand kijkt naar het WK”, aldus René van der Gijp afgelopen donderdag op RTL4. Volgens de mannen van VI Oranje Blijft Thuis leeft het WK totaal niet in Nederland. Natuurlijk merken wij ook dat een toernooi waarin Oranje niet meedoet voor ons een stuk minder interessant is, maar kloppen de beweringen van de VI-mannen eigenlijk wel?

Ondanks de afwezigheid van onze jongens kijken wij onze wedstrijdjes nog altijd heel graag en wij hebben het gevoel dat de liefhebbers om ons heen net zo goed uitkijken naar de WK-wedstrijden. Om te kijken of Gijpie en Wilfred Genee de waarheid vertellen of een beetje overdrijven om hun eigen tegenvallende kijkcijfers te bagatelliseren doken we in de kijkcijfers.

Kijkcijfers WK 2018

Hieronder zie je de tabel van de top 10 beste bekeken programma’s van week 25. In het rode vakje zie je het aantal kijkers (x 1.000). Zoals je ziet domineert het WK de kijkcijfers. Duitsland – Zweden scoorde met 2.399.000 kijkers het hoogst en de nabeschouwing staat zelfs op plaats 2. Ook plaats 3 tot en met 9 zijn WK-wedstrijden.

De laatste kolom geeft overigens weer hoeveel procent van geheel TV-kijkend Nederland naar dat programma zat te kijken. Op zaterdagavond 23 juni had dus bijna de helft van alle TV-kijkers Duitsland – Zweden opstaan.

In perspectief

Om dit even in perspectief te plaatsen. De Champions League-finale van dit jaar tussen Real Madrid en Liverpool werd slechts door 1.500.000 mensen bekeken. Volgens analytici zou dit hebben gelegen aan het terrasweer. Dat zal ongetwijfeld waar zijn, maar ondanks het schitterende weer van afgelopen weken blijven de meeste WK-wedstrijden dus beter scoren dan de Champions League finale.

Ook deze week scoorden alle 20.00u-wedstrijden weer boven de 2 miljoen kijkers. Het WK lijkt dus wel degelijk te leven. Misschien balen de mannen van VI Oranje Blijft Thuis over de tegenvallende kijkcijfers en kritieken over hun programma, maar wij kunnen in elk geval niet wachten op het vervolg. De knock-outfase, met vanmiddag meteen een kraker die we allemaal willen zien: Frankrijk – Argentinië. Leve het voetbal!

Bron kijkcijfers week 25: Kijkonderzoek.nl
Bron kijkcijfers week 26: Kijkonderzoek.nl
Bron kijkcijfers CL-finale: Metro Nieuws