De KNVB maakt zichzelf belachelijk met bizarre anti-doping campagne

De KNVB is een campagne begonnen tegen drugs en doping in het voetbal. Goeie zaak zou je zeggen, maar de wijze waarop ze campagne voeren is zó fout. Ze weten van een serieus onderwerp als deze zelfs iets compleet lachwekkends te maken. Vandaag doken er namelijk bijna angstaanjagende filmpjes op over het gebruik van bepaalde drugs en vitaminepillen. Onder de naam ‘Captain Dope’ (alleen die naam is al te slecht voor woorden) gaat Frank Evenblij op zoek naar sporters die zich niet aan de dopingregels houden. Natuurlijk gaan ze zwaar over de top en overdrijven ze alles op een dergelijke manier dat we er eigenlijk alleen maar om kunnen lachen.

Je moet eigenlijk eerst het filmpje zien voordat je snapt waar we het over hebben, dus hieronder kun je ‘m rustig even kijken. Er zit nogal een hoog ‘WTF’ gehalte in, dus laat het rustig op je inwerken.

Captain Dope

Natuurlijk is sport en drugs een slechte combinatie, maar waar focust de KNVB zich op? Het roken van een jointje in het weekend ervoor. Dat blijft namelijk ‘een maand in je lichaam zitten’. Dat is al een twijfelachtige uitspraak, want het blijft 5 dagen tot 3 weken in je urine aantoonbaar (in extreme gevallen een maand). Plus waarom zou je onder invloed van cannabis willen voetballen? Maar goed, laten we ze nog even het voordeel van de twijfel geven en zeggen: prima dat je het bespreekbaar maakt en dat je aangeeft dat je geschorst kunt worden als je daadwerkelijk een dopingtest moet doen bij het amateurvoetbal.

Op naar de volgende video die misschien wel nóg schrikbarender is. Hier focussen ze zich op het innemen van vitaminepillen. Niks mis mee toch? FOUT! Oh sorry, we zaten even in de ‘Captain Dope’ sferen. Fout. Daar blijken namelijk ook vormen van doping in te zitten. De politie doet vervolgens een inval bij een jong gezin en neemt ze mee naar het bureau. Captain Dope opent met ‘zo, zo, zo, de familie Junkie’ en vervolgens vraagt hij aan het kleine kind of hij misschien de drugsdealer van de familie is. En dan hebben we het nog steeds over vitaminepillen.

Natuurlijk, de KNVB zal het ook wel enigszins ‘grappig’ bedoelen, maar dit is gewoon lachwekkend. Vooral als je uitspraken als ‘je bent er chemisch, gifgroen, gloeiend bij’ gebruikt maak je jezelf behoorlijk belachelijk. Mocht je toch meer over dit initiatief willen weten, dan moet je hier zijn.

Leestip: 7 legale varianten van doping die iedereen mag gebruiken