Koningen: een van je favoriete voetbalspelletjes van vroeger

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat het vandaag Koningsdag is. Waar heel Nederland stil staat bij de verjaardag van Koning Willy willen wij even stilstaan bij één van onze favoriete voetbalspelletjes van vroeger: koningen. Het spelletje waar je tijdens je kinderjaren uren aan een stuk zoet mee was, natuurlijk samen met je vriendjes en vriendinnetjes.

Nostalgie

Maar waarom groeide het koningen uit tot zo’n populair spelletje? Eigenlijk omdat het alles had wat je als kind wilde. Je kon flink tegen een bal aan rammen, je kon elkaar flink naaien en uiteindelijk mocht je een bal kei hard tegen iemand z’n achterwerk rammen. Geniaal dus. Tenzij je zelf krom moest staan, want dan was je leven een minuutje lang pure hel op aarde. Voor iedereen die niet meer precies weet hoe het werkte of als je het niet eens kent leggen we het nog eens uit.

De regels van Koningen

Je hebt geen goals of pionnen nodig. Het enige wat je nodig hebt is een voetbal en een muur of garagedeur. We nemen even de garagedeur als voorbeeld. Iedereen begint met 5 punten en moet om de beurt, in vaste volgorde, direct tegen de garagedeur aan schieten zonder de bal eerst aan te nemen. Als de deur gemist wordt verlies je één punt en mag diezelfde speler de volgende ronde beginnen. Dit gaat door totdat iemand op 0 punten is gekomen. Diegene moet krom gaan staan en het spervuur van kanonskogels gericht op je achterwerk trotseren.

Uitbreiding: Tijdens het spel kun je de bal tegen een andere speler schieten. Als dit lukt verliest de geraakte speler 1 punt, stopt de ronde en mag degene die geraakt is de volgende ronde beginnen. Je kunt er ook voor kiezen dat de eerste persoon die 0 punten over heeft een snoeppuntje krijgt. Een extra leven als het ware. Dit geldt dus echt alleen voor de eerste die 0 punten over heeft.

Mocht je geen zin hebben in bier, drukte of wat dan ook tijdens Koningsdag, dan is dit het perfecte alternatief. Trommel je maten bij elkaar en herleef dit nostalgische spelletje.

Leestip: Zo ging een potje voetballen met vrienden er vroeger aan toe