5 manieren om je voeten winterproof te maken tijdens het voetballen

Het is officieel nog geen winter, maar zo voelt het de laatste tijd wel aan. Op zich geen probleem, want je kunt je er gewoon op kleden. De voeten warm houden is echter een stukkie lastiger als het koud is. Een extra paar sokken aan doen werkt niet echt aangezien je dan niet meer in je voetbalschoenen past, dus moet je op zoek naar alternatieven. Daarnaast trekt je lichaam het bloed vanuit je ledematen naar je core omdat het de organen beschermt, waardoor je voeten dus dubbele pech hebben.

Om er toch voor te zorgen dat je niet met ijskoude voetjes staat te ballen hebben we 5 manieren op een rijtje gezet die jouw voeten winterproof maken tijdens het voetballen.

Witte peper

Bij PSV hebben ze misschien wel de meest opmerkelijke oplossing voor het probleem. Masseur Eddy Pepels smeert de voeten van de PSV-spelers voor trainingen en/of wedstrijden namelijk in met witte peper. Dit bevordert de doorbloeding en hierdoor blijven de voeten wat langer warm.

Vaseline

Je kunt het ook iets ‘ouderwetser’ aanpakken door de voeten gewoon in te smeren met vaseline of uierzalf. Na het insmeren trek je de sokken aan. De vaseline heeft een isolerend effect, waardoor je jouw eigen lichaamswarmte niet kwijtraakt.

Thermosokken

Gewone sportsokken hebben door het luchtige design niet bepaald de meest warm houdende eigenschappen en zoals we eerder al zeiden werkt een extra paar sokken ook niet, want dan passen de voetbalschoenen niet meer. De oplossing op sokkengebied? Thermosokken. Die zijn er ook in sportvarianten. Perfect voor trainingen omdat je dan niet op de officiële clubsokken moet spelen, maar er is ook een manier waarop je ze gewoon tijdens de wedstrijd kunt dragen.

Ook hebben sommige merken speciale gripsokken, zoals die van het Nederlandse Gravity Grip Gear, met eigenschappen die de bloedsomloop verbetert in de voeten en dat zorgt ook voor warmere voeten.

Plastic zakje

Zeker niet de meest charmante optie, maar het heeft wel degelijk voordelen om een plastic zakje om de voeten te doen. Wel over de sokken natuurlijk. Het houdt de voeten namelijk iets warmer en, misschien nog wel belangrijker, zorgt ervoor dat de sokken droog blijven. Er zijn maar weinig dingen vervelender dan natte sokken als het ijskoud is.

adidas ‘Cold Mode’ pack

Veruit de duurste optie is het aanschaffen van voetbalschoenen die speciaal ontworpen zijn om je voeten warm te houden. Maar die zijn er toch niet? Jawel hoor. Adidas lanceerde begin november namelijk de Cold Mode pack die bestaat uit drie voetbalschoenen die uitgerust zijn met PrimaLoft materiaal. Dit houdt de voeten warm doordat het isolerende vezels bevat die de lichaamswarmte vasthoudt. De vezels verminderen het energieverlies met 20%, waardoor er meer warmte in de schoenen blijft en de voetjes lekker warm blijven.

De volledige adidas ‘Cold Mode’ pack is hier te bestellen en die collectie is nu al flink afgeprijsd.

Koude voeten zullen dus geen probleem meer zijn tijdens het voetballen, maar hoe zit het met de rest van de kleding? Dit zijn de 5 must haves voor de koukleumen onder ons.