Zijn kunstgrasschoenen onzin of juist erg zinvol?

De kans dat jij het komende seizoen behoorlijk wat wedstrijden op kunstgras speelt is groot. Sommige teams staan zelfs meer dan 50% van alle competitiewedstrijden op dit namaakgras. De bekende sportmerken maken schoeisel dat speciaal hiervoor gemaakt is, maar hebben deze kunstgrasschoenen eigenlijk wel nut? Of kun je net zo goed normale voetbalschoenen dragen?

Voorkomen van blessures

Het belangrijkste verschil tussen normale voetbalschoenen en kunstgrasschoenen is de zool. Wanneer je snel kapt en draait op een normaal gasveld scheuren je noppen door het gras en zand en zorgen lange noppen ervoor dat je grip houdt. Kunstgrasvelden zijn veel stugger en geven nauwelijks mee. Lange noppen kunnen er dan juist voor zorgen dat je ‘vast’ blijft staan waardoor de kans op lelijke enkel- of knieblessures groter is. De zool van kunstgrasschoenen heeft meer noppen, maar ze zijn wel korter. Hierdoor houdt je grip, maar loop je veel minder kans op lelijke kwetsuren.

Schoenen gaan langer mee

Voetbalschoenen slijten behoorlijk snel op kunstgras. Ze krijgen lelijke rubberstrepen en vervelende scheurtjes ontstaan sneller. Mocht je jouw normale voetbalschoenen enigszins willen ontzien dan is het aanschaffen van een paar kunstgrasschoenen de moeite waard. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een iets goedkopere kunstgrasschoen te kopen zodat jouw duurdere normale voetbalschoenen een hoop ellende bespaard blijft.

Garantie

Voor verkopers van voetbalschoenen kan het verkeerd gebruiken van schoeisel een reden zijn om geen garantie te geven. Zijn je voetbalschoenen bijvoorbeeld na 2 maanden stuk en de verkoper ziet dat je jouw ‘normale voetbalschoenen’ op kunstgras hebt gebruikt, dan loop je het risico dat je geen geld of een nieuw paar kicksen terugkrijgt. Lees hier meer over hoe sportwinkels omgaan met garantie.

Hybride zool

Inmiddels bestaan er behoorlijk wat voetbalschoenen die een FG/AG-zool hebben. FG staat voor Firm Ground (normaal gras) en AG voor Artificial Grass (kunstgras). De FG/AG-zool is dus speciaal gemaakt voor de mensen die op verschillende ondergronden spelen. Hieronder vind je zo’n voorbeeld. Voor een groot aanbod aan FG/AG-schoenen kijk je hier.

Kanttekening

Ook wij voetballen regelmatig op kunstgrasvelden. Tot op heden deden we dat bijna altijd op normale voetbalschoenen en hebben we geen blessures opgelopen. Maar wat voor ons geldt hoeft niet voor iedereen te gelden natuurlijk. Wees dus voorzichtig.