Een lesje verdedigers afschudden met Romelu Lukaku

Hoe groot of sterk je ook bent, als spits zijnde is het vervelend als de verdediger jou geen centimeter ruimte geeft. Het kan zelfs voor frustraties zorgen en dat is precies wat die verdediger wil. Maar hoe kun je dan wel omgaan met zo’n verdediger en hoe schud je hem effectief af? Wie kan daar nou beter advies over geven dan Romelu Lukaku? Hij geeft twee tips die het belangrijkste zijn op dit gebied.

Leer de verdediger kennen

‘Als de verdedigers dichtbij je komen, gaat het erom dat je research doet naar de desbetreffende speler en je zijn zwaktes probeert te herkennen.’ Nu snappen we dat je in het amateurvoetbal niet echt research doet naar de tegenstander, maar toch kun je in de eerste momenten al veel over de verdediger te weten komen. Hoe positioneren ze zich? Hoe gebruiken ze hun voeten? Zijn ze rechts of linksvoetig? Als je weet hoe ze hun lichaam en welke voet ze gebruiken, probeer dan over de zwakke voet weg te draaien. Ben dus bewust met elk duel bezig, zodat je het volgende duel een streepje voor hebt.

Good first game! Happy with the win! @manchesterunited

Een bericht gedeeld door Romelu Lukaku (@rlukaku9) op

Gebruik je armen als ogen

‘Bij het wegdraaien van de verdediger moeten je armen als ogen functioneren als je de bal toegespeeld krijgt. Als je met de rug naar het doel staat moet je met je armen voelen wat er achter je gebruikt en hoeveel ruimte je hebt. Vervolgens gebruik je jouw armen om te draaien. Zet ze in de borst van de tegenstander en vanuit daar draai je om hem heem met alle kracht die je hebt.’

In onderstaande video laat hij perfect zien wat hij bedoelt. Eerst laat hij Carragher zien hoe hij het tot in perfectie uitvoert en meteen daarna volgt een voorbeeld uit de wedstrijd Everton – Burnley waarin hij het exact herhaalt. Spitsen, kijk mee en leer van deze meester!

Helaas zullen sommige spitsen het nooit leren en misschien zijn ze dan gewoon niet gemaakt om in de punt van de aanval te staan. Dit zijn de 7 tekenen van een ongeschikte spits.

Bron: FourFourTwo