Liverpool introduceert een bijzondere manier om vrije trappen te verdedigen

Gisteren zagen we twee Premier League primeurs: Liverpool boekte de eerste overwinning van 2017 tegen de Spurs en Coutinho bedacht een wel heel bijzondere manier om de vrije trap van Eriksen te verdedigen. Het zag er behoorlijk raar uit, maar eigenlijk kan het zeer nuttig zijn. De kleine Braziliaan kroop achter het muurtje en ging ‘verstopt’ achter de muur zitten, zodat hij een geniepige vrije trap onder de muur zou kunnen blokken.

Liverpool’s vrije trap tactiek

Deze tactiek is natuurlijk alleen nuttig als de bal heel dicht op de zestien ligt, want dan wordt het moeilijk om de bal over de muur te tillen en ook nog eens op goal te krijgen. Sommige vrije trappen specialisten hebben daar een manier op gevonden en schieten de bal over de grond, zodat ‘ie onder de muur door gaat (als de muur springt). Door deze optie uit te schakelen dwingt Liverpool Eriksen over de muur te schieten. Het resulteerde in een schot dat net over ging. Experiment geslaagd dus.

Het was dan wel een Premier League primeur, maar Coutinho & Liverpool hebben het idee van Marcelo & Brazilië. Zij gebruikte de methode afgelopen november in de wedstrijd tegen Argentinië. Niet geheel toevallig was Coutinho zelfs onderdeel van de muur waar Marcelo achter gehurkt ging. Zo zie je maar weer: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Leestip: Zo krijg je de traptechniek van ‘il Maestro’ Andrea Pirlo