De ‘Moneyball-tactiek’ waarmee Liverpool op jacht is naar de Premier League titel

Liverpool fans worden er niet graag aan herinnerd, maar het is al héél lang geleden dat de club kampioen is geworden van Engeland. Sterker nog: sinds de invoering van de Premier League in 1992 is het the Reds nog nul keer gelukt. Daar moet eindelijk verandering in gaan komen en dit zou zomaar het jaar kunnen zijn. Dat hebben ze dan deels te danken aan de ‘Moneyball-tactiek’ die gehanteerd wordt in Liverpool.

De Moneyball-tactiek

Deze term komt uit de Amerikaanse sportwereld en is gericht op de grote invloed die statistieken en cijfers hebben op basis van beslissingen op het gebied van transfers en inzicht in het spel. Een expert op voetbaldata-gebied zegt dat Liverpool’s transformatie tot serieuze titelkandidaten voornamelijk te wijten is aan het feit dat er naar de nummertjes gekeken wordt. Zeker als het op transfers aankomt.

Rory Campbell, eigenaar van sportanalyse bedrijf C&N Sporting Risk vertelde SunSport dat de vooruitgang van Liverpool gedreven wordt door een diepe analyse van wat hij omschrijft als de ‘onderliggende cijfers’ van een speler. Dat zijn statistieken die verder gaan dan simpelweg kijken naar goals, schoten en voorzetten. Er worden twee voorbeelden bij gepakt.

Alisson Becker

Het verschil in kwaliteit tussen Alisson en Karius is met het blote oog ook wel zichtbaar, maar door de cijfers erbij te pakken wordt het heel duidelijk. Hier is gekeken naar de ‘op schoten gebaseerd verwacht aantal goals tegen’ waarde. In andere woorden: het aantal goals tegen dat verwacht werd en dat vergelijken met het aantal goals dat ze echt tegen kregen.

‘Bij AS Roma kreeg Alisson 28 doelpunten tegen, een gemiddelde van 0.71 per wedstrijd. Het aantal verwachte tegendoelpunten lag echter veel hoger met 40.5 en een gemiddelde van 1.03 per wedstrijd. Met Karius op doel kreeg Liverpool 13 goals tegen, terwijl het aantal verwachte tegengoals juist lager lag op 10.18.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Goodnight, Reds! 😄🔴 #WeAreLiverpool #LFC #LiverpoolFC #Liverpool #PL #PremierLeague

Een bericht gedeeld door Liverpool Football Club (@liverpoolfc) op

Virgil van Dijk

We sluiten het af met onze eigen Virgil, want dan is het wel duidelijk hoe het werkt. Hier is gekeken naar een vergelijkbare waarde als bij Alisson. Voordat Van Dijk naar Liverpool ging was het aantal verwachte tegendoelpunten voor Liverpool 1.22 per wedstrijd en sinds zijn komst is dat gedaald naar 0.71 per wedstrijd. Zo zie je perfect hoe groot zijn invloed is op de stabiliteit van Liverpool.

Volgens Rory Campbell ligt Liverpool op het gebied van ‘Moneyball’ ver voor op de rest in de Premier League, maar het is waarschijnlijk a matter of time voordat andere clubs hier ook zoveel aandacht aan gaan besteden. Misschien moet dit dan maar hét jaar worden voor Liverpool.

Uit de statistieken blijkt dus dat Alisson een veel betere keeper is dan Karius, maar dat is niet zijn enige kwaliteit. Hij kan namelijk ook heel goed voetballen en uit deze video wordt duidelijk hoeveel invloed zijn manier van spelen het spel van Liverpool heeft.

Bron: Dream Team FC