Om deze reden is het gevaarlijk een luie speler in het team te hebben

Elk team heeft wel één of meerdere voetballers die er alles aan doen om niet te moe te worden. Ze hebben geen zin om achter die back aan te rennen of vinden zichzelf zo goed dat anderen het vuile werk maar voor hun op moeten lossen. Waarschijnlijk erger je je groen en geel aan deze jongen(s). En terecht, want wat blijkt: het is besmettelijk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we de luie houding van de personen die dichtbij ons staan overnemen. Andersom kan het natuurlijk ook zijn: die luie jongen is zo lui omdat hij besmet is door iemand anders.

Onderzoek naar luiheid

Een onderzoeksteam van INSERM in Parijs vroegen 56 deelnemers om een rits beslissingen te maken met betrekking tot inspanning. Sommigen bestudeerden de keuzes van luie mensen van tevoren, terwijl de andere groep ze achteraf bestudeerden. Het resultaat liet zien dat de mensen die voorafgaand de beslissingen van luie mensen hadden bestudeerd ook die luie keuze maakten.

Volgens het onderzoek zijn ze gebonden aan een “false-consensus”, wat wil zeggen dat ze zonder bewijs ervan uitgaan dat de houding van iemand anders lijkt op die van hem. Het bewijst ook dat we worden beïnvloedt door mensen van buitenaf door sociale invloeden. We vergelijken onszelf met mensen om ons heen.

Conclusie: pak die luie donder uit je team aan, want voor je het weet loopt het hele team de kantjes er vanaf.

Leestip: Ben je vaak te laat? Waarschijnlijk ben je succesvoller dan de rest van je team

Bron: Man-Man