Marokkanen zijn furieus na lancering van hun nieuwe WK-shirt

Terwijl de meeste WK-landen al geruime tijd wisten in welk tenue zij hun toernooi gaan spelen, liet de release van Marokko en adidas lang op zich wachten. De reden voor deze vertraging was vrij opmerkelijk en begrijpelijk tegelijk. Nu het shirt dan eindelijk gereleased is zouden de Atlasleeuwen toch wel blij zijn? Nou, nee. En begrijpelijk ook nog.

Hieronder zie je het WK thuisshirt van Marokko. De mensen voelen zich behoorlijk door adidas aan de kant gezet, vanwege het suffe basic design van het shirt. Sterker nog. De layout van het shirt lijkt één op één afkomstig uit de standaard teamcollectie van het Duitse merk. Bekijk de vergelijking zelf.

De verschillen met het adidas Tabela shirt zijn nauwelijks te vinden. De Tabela heeft zelfs nog wat meer detail door de subtiele verticale streepjes die over de voorkant lopen. Bij het Marokkaanse shirt zijn deze weg gelaten en is het logo van de voetbalbond er op de borst bij gekomen. We snappen dat de Marokkanen dit een rip-off vinden. Zeker wanneer je bedenkt dat je voor het Tabela shirt slechts €25 betaalt en voor het shirt van Marokko gewoon de volle €70 lapt.

De samenwerking tussen adidas en Marokko lijkt op deze manier niet lang meer te duren. Zeker wanneer je beseft dat adidas dit keer ook nauwelijks persfoto’s heeft laten maken voor het shirt en het waarschijnlijk alleen in het Midden-Oosten verkocht gaat worden. En dat terwijl in Nederland, en andere Europese landen, zoveel aanhangers wonen. Droevig.

Als je het ons vraagt lijkt adidas de power van Marokko te onderschatten. Kijk naar wat Nike met Nigeria heeft bereikt. Afgelopen week kwam naar buiten dat het Nigeriaanse voetbalshirt bizarre verkoopcijfers heeft behaalt, puur door het extreem vette design van het shirt.