N.O. spreekt Melvin Grootfaam, de man die wereldwijde hit scoort met wereldgoal voor AFC

Het is zondagmiddag op sportpark ‘Goed Genoeg’ in Amsterdam. De tussenstand bij de wedstrijd AFC-TEC is 2-2 en de wedstrijd loopt op zijn einde. De thuisploeg slaat een aanval af en start een vlijmscherpe counter door de bal diep in de hoek te leggen. Wat er daarna gebeurt zou later de hele wereld over gaan (zie video hieronder). De 26-jarige Melvin Grootfaam, die in Amsterdam-West opgroeide tussen de beste straatvoetballers ter wereld, beslist de wedstrijd op geniale wijze in het voordeel van de thuisploeg. Wij spraken met de man die, via Telstar en Al-Shabab, nu bij AFC in Amsterdam speelt.

Wat een doelpunt. Had je direct door dat hij zo mooi was?

Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik wel vaker op deze manier een tegenstander uitspeel. Dat aspect is op zich niet heel bijzonder. Dat het uiteindelijk resulteert in een doelpunt, en het ook nog eens op video staat, is natuurlijk wel heel mooi. En als ik een doelpunt scoor is het altijd feest.

Wat deed je nu precies bij de goal?

Ik kreeg de bal van Daan (Sutorius) in de counter en ik besefte dat ik moest gaan sprinten. Dat was nog niet zo makkelijk, want ik speelde op mijn laatste benen. Eenmaal aan de bal zag ik die twee verdedigers staan. Eerst wilde ik misschien nog een voorzet geven, maar er stond niemand in kansrijke positie. Toen besloot ik om het maar eens zelf te proberen. Ik ging op de verdediger af, maakte een Prosinecki en kapte snel twee man tegelijk uit. Toen er daarna een verdediger vrij roekeloos in kwam rennen maakte ik nog een schijnbeweging door met mijn rechtervoet de bal naar binnen te rollen. De trainer (Ton Du Chatinier) zei in de rust dat ik gewoon eens met mijn chocoladebeen moest schieten als ik de kans kreeg. Zo gezegd zo gedaan. Dit is toch wel het mooiste doelpunt dat ik ooit gemaakt heb.

Wanneer kreeg je door dat je goal hard ging op social media?

Toen ik na de wedstrijd thuiskwam vroegen mijn broer en neef hoe de wedstrijd was gegaan. Ik vertelde ze dat het wel lekker ging en ik mijn mannetjes regelmatig had kunnen passeren. Geen Champions League niveau of zo, maar met goed spel en een goal was ik zeker tevreden. Diezelfde avond gingen we samen uit en zag mijn neef Orville Stoc, een bekende straatvoetballer en beter bekend als Orry, de video. Hij zei ‘ik ga die goal op social media zetten man!’. Aangezien hij heel veel volgers heeft verspreidde de goal zich snel. Twee dagen later zag ik de goal overal op Facebook. Zelfs op buitenlandse pagina’s met meer dan 3 miljoen volgers. Toen dacht ik wel even van ‘wow!’.

Staan de profclubs nu in de rij?

Haha, helaas nog niet. Wie weet komt het er nog ooit van, maar ik laat het over aan de grote man daarboven. Ik doe er in elk geval alles aan. Mocht het niet meer lukken dan ga ik daar niet om zitten huilen hoor.

Je hebt al professioneel niveau gespeeld in Saudi Arabië toch?

Ja, dat wel. Ik speelde bij Telstar en kreeg een vervelende blessure. Ik had het voetbal min of meer opgegeven en wilde eigenlijk stoppen met profvoetbal. De assistent-trainer van Telstar, die tegelijkertijd hoofdtrainer bij Al-Shabab (de huidige club van Ruud Boymans) was, vroeg me toen om bij hem te komen voetballen. Het was een aparte ervaring. Die club heeft een heleboel centen, maar de mentaliteit daar is niet erg professioneel. Het maakte ze niet zoveel uit wat je doordeweeks deed, als je in weekend maar presteerde. We degradeerde dat jaar en toen ben ik na één seizoen naar AFC vertrokken.

Gelukkig maar, want anders hadden we deze goal wellicht nooit gezien. Keep it up Melvin!

Leestip: N.O. ontmoet Denzel Dumfries: ‘Ik kijk tegen helemaal niemand op’