Waarom vaak pils voorschieten een heel slecht idee is

Of je nou op stap bent of jezelf vol aan het gieten bent tijdens de derde helft, er is altijd wel iemand in je vriendengroep of voetbalteam die geen geld bij heeft. Met hangende pootjes vraagt hij of je hem misschien wat geld kan lenen. Geen probleem natuurlijk, want dat doe je als vrienden voor elkaar. ‘Je krijgt het morgen terug’, zegt hij vervolgens. Maar wat blijkt: je krijgt het zelden terug. De cijfers liegen niet.

Onderzoek terugbetalen

Uit een onafhankelijk onderzoek van DirectResearch blijkt dat jongeren vaker voorschieten dan ouderen. Hoewel ouderen wel eens wordt verweten dat ze een minder goed geheugen hebben, blijken ze geld terugbetalen minder snel te vergeten dan jongeren. In totaal heeft 83% van de Nederlanders nog een geleend bedrag tot 20 euro bij iemand open staan. Uit het onderzoek blijkt ook dat het bij 46% van de Nederlanders gemiddeld meer dan een week duurt voordat het geleende geld is terugbetaald.

De reden hiervan? We vergeten het of durven het niet bespreekbaar te maken. Ongeveer 61% van de Nederlanders vergeet wel eens het bedrag terug te betalen. Een percentage dat veel hoger ligt bij jongeren tot 30 jaar (75%) dan bij mensen ouder dan 50 jaar (ongeveer 50%). Als je deze percentages ziet kan degene die het geld uitleent maar beter goed onthouden aan wie hij het gegeven heeft. Dat scheelt je waarschijnlijk een hoop centen aan het eind van de rit.

Toch vindt niet iedereen het erg om af en toe niks terug te krijgen. Zo’n 65% van de Nederlanders hoeft het niet altijd terug. Dat zijn de échte vrienden. Of de échte rijke stinkerds.

Leestip: Deze 8 dronken types spot je in elke voetbalkantine

Bron: Esquire