N.O. ontmoet Denzel Dumfries: ‘Ik kijk tegen helemaal niemand op’

Sparta Rotterdam is terug in de Eredivisie. Vijf jaar later dan men in Rotterdam had gehoopt pakten ‘De Kasteelheren’ vorig seizoen het kampioenschap in de Jupiler League. De terugkeer op het hoogste niveau verloopt tot dusver (23-09-2016) succesvol: 10 uit 5 maakt dat Sparta een knappe 7e plaats bezet. Het team van Alex Pastoor is een mix van ervaring en zeer getalenteerde jongelingen. Denzel Dumfries (20) is één van die talenten. Op Het Kasteel spraken we met de goedlachse Rotterdammer over zijn doorbraak, persoonlijkheid en speelstijl.

Vorig jaar werd je gekozen tot grootste talent van de Jupiler League en nu speel je Eredivisie. Het gaat hard of niet?

Ja, dat klopt. 3 jaar geleden speelde ik zelfs nog bij de amateurs (VV Barendrecht). Sindsdien is het heel snel gegaan. Ik werd gescout door Sparta, belandde in de A1 en maakte na de winterstop mijn debuut voor het eerste elftal. Het seizoen erop (2015/2016) kreeg ik na vier wedstrijden een basisplaats. Vanaf dat moment ben ik er, op een schorsing na, niet meer uit geweest.

denzel-dumfries-sparta-2

Waar is het voor de kleine Denzel allemaal begonnen?

Bij Smitshoek in Barendrecht, in de F6 om precies te zijn. Nadat ik in de F1 belandde moesten we voor mijn vader’s werk naar Aruba. Vanuit voetbal oogpunt gelukkig maar voor een half jaartje, want hierna kon ik lekker door bij Smitshoek. Daar speelde ik tot D1 altijd als aanvaller. In de C werd ik verdediger en ben ik via een korte periode bij Sparta ’20, weer Smitshoek en uiteindelijk VV Barendrecht bij Sparta terechtgekomen.

Hoe ervaar je jouw razendsnelle doorbraak?

Vanaf ik kon praten had ik al de droom om profvoetballer te worden. Dit is dus precies wat ik altijd wilde. Ik geniet er met volle teugen van, maar tijd om er bij stil te staan is er niet echt.

Bij Sparta is Michael Reiziger één van je trainers. Hoe belangrijk is hij voor jou?

Zijn aanwezigheid is fantastisch voor mij. Hij heeft bij de grootste clubs gespeeld, WK’s en EK’s gespeeld, dus je neemt alles aan wat hij zegt. Hij leert ons bijvoorbeeld hoe je positioneel moet staan, wanneer je moet doordekken en hoe je een goede voorzet geeft. Zo maak ik elke dag stappen.

denzel-dumfries-sparta-schoenen

Wie waren vroeger jouw idolen?

In de korte periode dat ik als aanvaller speelde was dat eigenlijk alleen Dirk Kuyt. Ik hield van hard werken, een mannetje passeren en een voorzet geven. Dat sprak me aan. Sinds ik verdediger ben kijk ik graag naar spelers als Kompany en Sergio Ramos. Ik hou wel van harde verdedigers.

Zijn er in de Eredivisie backs waar jij tegenop kijkt?

Nee. Ik zie ze allemaal als concurrenten voor mijn positie. Kenny Tete vind ik wel een goede verdediger, maar ik kijk tegen helemaal niemand op. We spelen allemaal in dezelfde competitie, de één misschien bij een wat grotere club dan de ander. Dat kan voor mij ook nog allemaal komen.

denzel-dumfries-sparta-3

Als we de media moeten geloven is interesse van grotere clubs (als PSV) al aanwezig. Hoe vind je het om zoiets te lezen?

Het is leuk om te lezen. Het motiveert je om door te gaan, maar ik weet ook dat ik met beide benen op de grond moet blijven. Ik ben niet iemand die graag uitspraken doet over hoe hij zijn toekomstige carrière precies ziet. Dat zorgt voor onnodige druk. Ik moet gewoon zorgen dat ik elke dag keihard werk en de beste op mijn positie ben.

Welke eigenschappen kenmerkt een goede back volgens jou?

Je moet je mannetje kunnen uitschakelen, maar af en toe ook een bijdrage leveren tijdens een aanval. De moderne back heeft een goede voorzet, zoals Willems bij PSV. Toch vind ik het uitschakelen van de tegenstander de belangrijkste taak van een rechtsback. Daarvoor sta je tenslotte in de verdediging.

Je bent een sterke en explosieve rechtsback. Wat moet je daar allemaal voor doen en laten?

Dat klopt. Ik kan behoorlijk wat meters maken en doet dat graag. Het hoort bij mijn spel. Met personal trainer Hans Kroon doen we veel krachttraining zodat we elke dag sterker worden. Ook let ik erg op mijn voeding. Tijdens het TV-kijken moet ik regelmatig dat chippie laten staan, maar daar heb ik geen problemen mee. Mijn vader ondersteunt me hier gelukkig ook erg in.

denzel-dumfries-sparta-1

Welke verbeterpunten zie jij nog in je spel?

Ik pak soms iets teveel gele kaarten. Wellicht dat ik soms wat slimmer moet handelen, maar dat soort dingen komt ook met de tijd. Elke wedstrijd word ik beter en doe ik ervaring op. Die ervaring kan ik bijvoorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat ik positioneel nooit meer in de problemen kom.

Hoe bereiden jullie je als team voor op belangrijke wedstrijden?

De sfeer in de kleedkamer is meestal erg ontspannen. Er wordt veel gelachen en muziek gedraaid. Alhoewel, muziek even niet want de speaker is nu kapot haha. Wanneer de trainer om attentie vraagt , en er geleverd moet worden, zijn we allemaal scherp en erg serieus. We weten wat we aan elkaar hebben.

Wat doe je graag gedurende je vrije tijd?

Nou, ik heb een vriendin. Dat kan behoorlijk veel tijd kosten, haha. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk voetbalwedstrijden live te kijken. Ik hou gewoon echt van het spelletje. Daarnaast kijk ik graag series. Suits is mijn favoriet. Wanneer we op trainingskamp gaan en vrije tijd hebben pak ik mijn playstation erbij. Dan spelen we FIFA tegen elkaar. De meeste teamgenoten kan ik wel hebben, maar Stijn Spierings is de FIFA-koning van Sparta.

denzel-dumfries-sparta-4

Hoe voelt het om herkend te worden op straat?

Ja, dat gebeurt steeds vaker. Nu we in de Eredivisie spelen is elke wedstrijd live op TV en mensen herkennen je daardoor. Het voelt wel apart, maar ik vind het prachtig om steeds meer fans te krijgen en ze blij te maken. Meer fans betekent ook meer verantwoordelijkheid. Ik kan nu niet meer altijd de grappige jongen op straat uithangen. Je hebt een voorbeeldfunctie en prof ben je 24/7.

Wij wensen Denzel en Sparta zondag heel veel succes tegen FC Utrecht.

Leestip: N.O. ontmoet Tarik Tissoudali: “Ben een speler waarvoor men naar het stadion komt”