N.O. ontmoet Tarik Tissoudali: “Ben een speler waarvoor men naar het stadion komt”

Eens in de zoveel tijd zijn er bijzondere spelers te bezichtigen in de Jupiler League. Spelers die opvallen vanwege een fabelachtige techniek, een feilloze trap of ongekend inzicht. Spelers die tijdens een wedstrijd het verschil durven maken en supporters op de banken krijgen. In het verleden zagen we dat vedettes als Nacer Chadli (Tottenham Hotspur) en Dries Mertens (Napoli) de Nederlandse Eerste Divisie gebruiken als de ultieme springplank van hun carrière. Wellicht kunnen we daar binnenkort een naam aan toevoegen: Tarik Tissoudali. Deze jongen uit Amsterdam-West won de Bronzen Stier (beste speler 3e periode), is topscorer van Telstar en lijkt op weg naar de Eredivisie. Nederland word wakker! Dit kon wel eens de revelatie van 2016/2017 worden.

Tarik Tissoudali 8

Wat voor speler ben je?

‘Ik wil een speler zijn waarvoor men naar het stadion komt en moet het vooral van mijn techniek en werklust hebben. Ondanks dat ik altijd zo mooi mogelijk probeer te spelen weet ik dat rendement uiteindelijk het belangrijkste is. Dat heeft de trainer me vorig seizoen ook echt duidelijk gemaakt. Hij liet me regelmatig op de bank zitten en vertelde me dat ik te weinig beslissend was met goals en assists. Dat heb ik opgepakt, de teller staat dit seizoen al op 14 goals en 7 assists.’

Je bent inmiddels 22 jaar, is dat niet wat oud om nog talent genoemd te worden?

‘Je zou me inderdaad een laatbloeier kunnen noemen, maar ik ben niet iemand die snel op geeft. Het duurde even voordat ik in de picture kwam bij een profclub, maar door hard te werken ben ik bij Telstart terecht gekomen. Er is nog voldoende tijd om de top te bereiken en dit seizoen zet ik een belangrijke stap. Kijk naar Mahrez van Leicester City. Hij is 24 en speelde twee jaar geleden nog in de tweede divisie (Le Havre AC) van Frankrijk. Nu staat hij bovenaan in de Premier League en is hij één van grootste sterren.’

Tarik Tissoudali 2

Tarik Tissoudali p

Hoe ben je bij Telstar terecht gekomen?

‘Ik heb bij verschillende amateurverenigingen gespeeld. Ik begon bij DVS, maar voor mijn ontwikkeling was het belangrijk een stap naar een betere club te maken. Mijn keuze viel op Young Boys uit Haarlem. Daar belandde ik in eerste instantie in de A2. Dat was écht een klap in het gezicht. Ik dacht eraan om terug naar DVS te gaan, maar uiteindelijk kreeg ik toch de kans in de A1. Die kans pakte ik met beide handen in een bekerwedstrijd tegen Zeeburgia, waarin ik goed was voor twee goals en een assist. Daarmee dwong ik een stage bij FC Groningen af. Aan het einde van deze stage speelde ik een wedstrijd met Young Boys tegen Be Quick en we wonnen met 5-3. Mijn ploeggenoten feliciteerden me al met een overgang naar Groningen, maar het telefoontje bleef helaas uit. Later bleek dat Groningen onterecht te horen had gekregen dat ik naar een andere club wilde. Voor mij was dat reden genoeg om na een jaar bij Young Boys te vertrekken en voor Argon in Mijdrecht te gaan spelen. Nog voordat ik de stap naar Telstar maakte speelden we tegen Young Boys en maakte ik maar liefst 5 goals.’

Wat kan nog beter aan je spel?

‘Verbeterpunten zijn er natuurlijk nog genoeg. Ik ben niet de aller breedste, dus ik zou graag nog wat sterker worden. Mijn zaakwaarnemer heeft daarom een personal trainer voor mij geregeld. Mijn linkerbeen kan ook nog wel een stukje beter en ondanks dat ik zeker niet langzaam ben wil ik mijn snelheid nog verbeteren. Daarvoor doe ik veel explosiviteitsoefeningen en train ik mijn benen wanneer het kan.’

Tarik Tissoudali 1

Je won de Bronzen Stier en krijgt lovende kritieken van analytici als Jan van Halst. Wat doet dat met je?

‘Dat geeft vertrouwen. Van Halst is iemand die de Jupiler League op de voet volgt. Ik heb hem nog nooit persoonlijk gesproken, maar als je in de media hoort dat hij me als één van de beste spelers van deze competitie ziet dan doet me dat goed.’

Hoe zie je jouw toekomst?

‘Het zou mooi zijn als ik dit jaar de stap naar de Eredivisie kan maken. Er is wat interesse van verschillende clubs uit de Eredivisie, maar zo lang er niets concreet is kan ik daar weinig over zeggen. Ik wil mezelf graag ontwikkelen en dan is het verstandig om tot mijn 25e of 26e in Nederland te spelen. Daarna zou ik graag de stap naar het buitenland maken. De Spaanse competitie spreekt me het meeste aan. Het voetbal past bij mij en het is er lekker warm, haha. Maar de Premier League lijkt me ook fantastisch.’

Je bent geboren en getogen in Amsterdam-West, wat als Feyenoord of PSV in de toekomst interesse tonen?

‘Ondanks dat ik een Amsterdammer ben heb ik niet echt een favoriete club in Nederland. Misschien dat ik de sfeer en de supporters bij Feyenoord nog wel het meest bijzonder vind. Maar zoals ik al zei, een echte voorkeur heb ik niet.’

Tarik Tissoudali 6

Wat is volgens jou het belangrijkste om de top te halen?

‘Dat ik me blijf ontwikkelen. Daarvoor is het belangrijk dat ik komend jaar een juiste keuze ga maken. En natuurlijk blijf ik hard werken aan mijn verbeterpunten.’

Het Marokkaanse of Nederlands elftal, wat zou je keuze zijn?

‘Ik zou voor Marokko kiezen. Dat heeft meerdere redenen. Ik was afgelopen zomer in Marokko en deed mee tijdens een voetbaltoernooi. De manier waarop het voetbal daar leeft spreekt me enorm aan. Mijn ouders zouden dolgelukkig zijn wanneer ik ooit voor Marokko zou uitkomen, dat doet mij ook veel. En natuurlijk zijn de kansen bij Marokko waarschijnlijk groter dan bij Oranje.’

UPDATE (15-7-2016) – Inmiddels heeft Tissoudali zijn debuut voor Marokko gemaakt en de stap naar Frankrijk gemaakt. Uitgerekend naar de club waar Mahrez zijn transfer naar Leicester afdwong. We wensen Tarik heel veel succes bij Le Havre AC.

Mocht je twijfelen aan de kwaliteiten van Tissoudali, check dan onderstaande video maar eens. Met name de goal tegen Jong Ajax is van wereldklasse.