Nieuw Spanje WK 2018 shirt staat op losse schroeven door boze reacties

Begin deze week lanceerde adidas een heleboel shirts voor de Nationale teams die komende zomer op het WK 2018 actief zijn in Rusland. Bij al die shirts was er één thema terug te vinden: retro. De shirts waren geïnspireerd op een klassieker uit het verleden en die van Spanje was nauw verbonden met het shirt uit 1994, maar er zijn nu veel boze reacties gekomen vanuit Spanje en adidas heeft de officiële presentatie zelfs afgelast. Waarom?

Tweede Spaanse Republiek

De Spanjaarden waren op z’n zachtst gezegd niet blij en dat komt doordat de kleuren op het shirt sommigen doen denken aan de vlag van de Tweede Spaanse Republiek. Waar het shirt uit 1994 een blauwe en gele graphic over de zijkant had lopen lijkt die blauwe streep nu paars te zijn geworden. Hierdoor lijkt het shirt dezelfde kleuren te hebben als de vlag van de Spaanse Republiek tussen 1931 en 1939. Een periode waar ze in Spanje niet heel graag aan terug denken.

Vlag van de Tweede Spaanse Republiek

Anderen zien er zelfs het patroon van de Catalaanse vlag in en we hoeven jou niet uit te leggen dat dat momenteel nogal gevoelig ligt. Uiteraard heeft adidas geen politieke bedoelingen gehad bij het ontwerpen van dit shirt, maar wellicht was het wel verstandig om rekening te houden met de bovengenoemde aspecten. Het is nu de vraag of adidas met een nieuw thuisshirt gaat komen. Wij zouden er niet rouwig om zijn, want van de WK 2018 thuisshirts vonden we dit tot nu toe de minste.

Heb je de nieuwe adidas thuisshirts van België en Duitsland al gezien? Die vinden wij stukke beter. En hier vind je die van Argentinië, Colombia, Japan en Rusland.