Dit zijn de belangrijkste nieuwe carrière modus features in FIFA 20

Als er sinds de introductie van FIFA één modus is die in de laatste jaren als ondergeschoven kindje is behandeld dan is dat wel de carrière modus. Vroeger was het zo’n beetje het enige wat je kon doen, maar door de introductie van FUT krijgt de ooit zo populaire carrière modus veel minder aandacht van EA Sports. Het is dan ook één van de grote kritiekpunten op de FIFA games van de laatste jaren. Bij FIFA 20 is er in ieder geval wel weer wat meer aandacht voor de modus met de volgende nieuwe features.

Nieuwe features carrière modus in FIFA 20

Naar eigen zeggen zorgt speltype carrière er in FIFA 20 voor dat spelers de toekomst van hun club kunnen vormgeven met nieuwe kenmerken die meer diepgang en authenticiteit naar de game brengen.

Persconferenties en gesprekken met spelers

Belangrijke onderdelen in het zo authentiek mogelijk maken van elke manager carrière zijn unieke persconferenties en individuele gesprekken met spelers. Die zaten er al in, maar dat waren standaard verhaaltjes. Deze keer wordt de grote hoeveelheid aan data gebruikt die gecreëerd wordt tijdens het spelen van de modus. Op basis daarvan ontstaan altijd veranderende en unieke verhaallijnen via persconferenties voor en na de wedstrijd. De journalisten zullen elke wedstrijd dan ook verschillend benaderen, afhankelijk van de uitslag, goals gescoord, tegenstander, periode in het seizoen en meer.

Gesprekken met spelers zullen als één op één interactie dienen tussen manager en spelers binnen het team via een soort app interface. Net als bij de persconferenties worden de gesprekken complexer. De manager moet met verschillende verzoeken van spelers dealen en dat kan zowel een gelukkige speler als ontevreden speler zijn. Als manager moet je de situaties oplossen. Uiteraard hebben je keuzes invloed op het moraal van de speler en het team.

Spelersmoraal systeem

Daarmee komen we bij het volgende punt aan. Het moraal van spelers wordt bepaald via een systeem waarin zoals gezegd de persconferenties en één op één gesprekken met spelers een grote rol speelt. Wat ook een grote rol speelt op dit gebied zijn dingen zoals de speeltijd, de salariseisen in combinatie met de prestaties van de speler op het veld en hoe het team presteert. Een hoog moraal zal belangrijker dan ooit zijn, aangezien het moraal van invloed zal zijn op de attributen van de speler in de volgende wedstrijden.

Manager customizen

De voorgaande jaren kon je jouw manager niet echt naar eigen wensen aanpassen. Bij FIFA 20 zal dat wel het geval zijn. Je kunt het uiterlijk van je manager zeer specifiek bepalen, zodat ‘ie jouw eigen stijl reflecteert binnen het spel. Je kunt de outfit van de trainer gedurende het seizoen ook nog veranderen. Er zijn ook accessoires zoals petten, schoenen en meer waar je een keuze uit kunt maken. Tenslotte is er nog een primeur, want je kunt een vrouwelijke manager creëren.

Dynamisch spelerspotentieel

De nieuwe feature waar wij het vrolijkst van worden is deze. Bij de release van FIFA wordt altijd een lijst van spelers met de hoogste potentiële rating uitgebracht, ongeacht of ze op het veld ook daadwerkelijk presteren. De potentie wordt nu echt gericht op de prestaties van de spelers uit je team op basis van het afgelopen seizoen. Scoorde je veel met een jonge spits in zijn doorbraak seizoen? Dan zal zijn potentie het komende seizoen nog hoger liggen.

Oude spelers werden altijd in rap tempo slechter, maar ook dit gaat veranderen. Heb je een speler in het team die dichtbij zijn pensioen zit, maar speelde hij toch een goed seizoen? Dan zal ook zijn potentie het komende seizoen hoger liggen, waardoor het afnemen van zijn rating langer gaat duren. Uiteraard kan de potentie ook lager uitvallen dan verwacht als hij het afgelopen seizoen niet goed heeft gespeeld of gewoon te weinig minuten heeft gekregen. Een hele goede zet van EA Sports.

Dit zijn volgens ons de belangrijkste veranderingen. Natuurlijk verandert er nog veel meer, maar daarvoor verwijzen we je naar de pitch notes van EA Sports zelf, waarin alles gedetailleerd uitgelegd wordt.

Onlangs kondigde EA Sports ook belangrijke veranderingen aan voor één van de meest populaire speltypes: Pro Clubs. Alle nieuwe Pro Clubs features in FIFA 20 check je hier. Spoiler alert: de fans van dit speltype zullen er heel blij van worden.