Heeft Nike invloed gehad op Neymar’s keuzes voor Barça & PSG?

Neymar is natuurlijk één van ’s werelds grootste supersterren, zeker als het aankomt op commerciële waarde. De Braziliaan begeeft zich in een elite groep van marketingkanonnen met CR7 en Messi. Op dit moment is Cristiano nog dé man voor Nike, maar wie dat na Ronaldo moet worden is al duidelijk: Neymar. Het Amerikaanse merk investeert daarom flink in hem en door een gelekt contract lijkt ook bekend te zijn dat Nike een zegje heeft gehad in Neymar’s keuzes voor welke clubs hij wel of niet zou gaan spelen.

Neymar’s gelekte Nike contract

Het Braziliaanse mediakanaal UOL Esportes hebben het gelekte 10-jarige contract in handen dat Neymar tekende bij Nike, vlak voordat hij naar Barcelona ging vanuit Santos in 2011. In dat contract staan wat interessante dingen. Diep in de kleine lettertjes staat namelijk dat Neymar alleen het recht heeft op zijn volledige sponsorvergoeding als hij voor een ‘Categorie A’ team speelt. Zijn inkomen bij Nike daalt als hij in een lagere categorie speelt.

De contracten die atleten tegenwoordig tekenen zijn bijzonder complex. De merken gooien er gigantische bedragen tegenaan en in ruil daarvoor willen concrete ‘return value’. Heeft dit destijds zijn keuze voor Barça beïnvloedt? Waarschijnlijk niet. Het was algemeen bekend dat Neymar een megatalent was en dat hij sowieso ging tekenen bij een ‘Categorie A’ club. Maar waarom deze bijzondere clausule dan?

In principe voorkomt Nike hiermee de minimale kans dat Neymar bij een kleinere club terecht zou komen (via een leenbeurt of verkoop), waardoor zijn bereik en invloed op marketinggebied niet het geld waard zou zijn wat Nike hem betaalt.

In 2011 bestond Nike’s lijst ‘Categorie A’ clubs uit de volgende 9 clubs: AC Milan, Arsenal, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Inter Milan, Juventus, Manchester United en Real Madrid. Geen PSG dus. Heeft hij dan een vermindering in salaris gekregen bij The Swoosh. Nee, want na verloop van tijd is de lijst ‘Categorie A’ clubs aangepast en zijn clubs als PSG en Manchester City natuurlijk toegevoegd.

Toch blijft het een opmerkelijke clausule waarbij Nike wel degelijk enigszins invloed heeft op de keuze die Neymar maakt. Van de andere kant is het ook vrij logisch als er miljoenen betaalt worden. De Braziliaan is dan ook één van de gezichten van de nieuwe Mercurial. Hier kun je de nieuwste gruwelijke zwarte uitvoering checken.

Bron: SoccerBible