Nike introduceert de gloednieuwe Mercurial Superfly & Vapor 360

Groot nieuws in voetbalschoenenland, want Nike heeft de nieuwste generatie Mercurial gepresenteerd. Sinds de introductie in 1998 is het een immens populaire schoen en 20 jaar later is het ongetwijfeld nog steeds één van de meest populaire voetbalschoenen ter wereld. Bij het ontwerp staat door de jaren heen altijd één aspect centraal: snelheid. Met de nieuwste Mercurial Superfly 360 en Vapor 360 is dat niet anders.

Deze nieuwste generatie is uiteraard de meest innovatieve ooit en we gaan in dit artikel dieper in op de zeer indrukwekkende nieuwe schoen waar sterren als Ronaldo en Hazard op gaan voetballen.

Fit: de fundering van snelheid

Een goede fit is de basis voor snelheid. Het maakt niet uit hoe innovatief een schoen is, als de fit niet goed is of als de voet ook maar 1 millimeter schuift in de schoen dan lever je al in op snelheid. Om deze reden werd de fit het belangrijkste punt bij het ontwerp van de nieuwe Mercurial. Het resultaat is een game-changing 360 constructie, mede mogelijk gemaakt door nieuwe verbeteringen in Nike Flyknit technologie.

De Mercurial Superfly 360 en Vapor 360 omhult de volledige voet in Nike Flyknit. ‘Deze nieuwe innovatie knuffelt de voet en elimineert lege ruimtes tussen de voet en de zoolplaat. Het elimineert de zoolplaat zelfs helemaal,’ zegt Max Blau, VP van Nike Football Footwear.

Zonder een zoolplaat is de inlegzool verbonden met een nieuw intern chassis dat gericht is op maximale responsiviteit. Het chassis is per individuele maat ontworpen via computer programmering. Bij de voorgaande Mercurials werd alles gebaseerd op maat 42, maar bij de nieuwe Mercurial 360 kan een perfecte fit gerealiseerd worden voor elke maat. Elke maat heeft dan ook een uniek chassis wat perfect past bij de verwachte botstructuur.

Grip: niet als een hoef, maar als een klauw

Een goede grip is essentieel voor acceleratie en snelheid. Hier wordt voor gezorgd met zeer specifiek geplaatste noppen onder de voorvoet en hak. Nike heeft de constructie geïnspireerd op de behendige cheeta’s en zich gefocust op grip en snelheid. De klauwen van deze beesten stonden dus aan de basis van het noppenwerk. ‘De agressieve voorvoet is gebouwd voor acceleratie in elke richting, terwijl de hak ervoor zorgt dat de speler snel kan stoppen,’ zegt Senior Design Director Lee.

De vernieuwde zool is meer dan alleen een visueel spektakel. ‘De schoen is minder als een hoef, meer als een klauw. De feedback die we van spelers krijgen is dat de schoen als het ware verdwijnt, omdat het volledig één met de voet voelt,’ vertelt Blau. Ook Cristiano Ronaldo is razend enthousiast. ‘Mijn eerste reactie toen ik de nieuwe Mercurial zag was: de beste schoen ooit! Ze paste meteen perfect. Het materiaal, het design, de nieuwe technologie, het is geweldig.’

Feel: zachter balcontact zonder in te leveren op performance

Het comfort en de perfecte balcontrole kan ook toegewezen worden aan de verbeteringen in Nike’s All Conditions Control (ACC). Hiervoor werd ACC altijd op de bovenste laag van het uiteindelijke Flyknit product geplaatst, waardoor een dunne extra laag gecreëerd werd. Nu is het geïntegreerd in het stof voordat het geweven is. Hierdoor is de extra laag niet meer nodig, zonder op performance in te leveren. Het zorgt voor een matte finish op een getextureerde upper die voor een betere touch zorgt én weerstand biedt tegen alle weersomstandigheden.

De looks: een opvallend, maar clean design

Hoewel het design natuurlijk vrij extreem is, heeft het wel een ‘clean’ geheel. Op de voorvoet is een kleine Swoosh geplaatst en op de zijkant een wat grotere. Op de hak is een grote ‘M’ geplaatst, wat niets met McDonalds te maken heeft, maar met Mercurial natuurlijk. ‘Mercurial spelers zijn meestal snelle spelers, dus die ‘M’ is het laatste wat verdedigers zien als een Mercurial speler ze het stof laat bijten,’ zegt Lee.

Nike Mercurial Vapor 360

De Dynamic Fit Collar (in de volksmond ‘het sokje’) is wat lager bij de Mercurial Superfly 360 ten opzichte van zijn voorganger. Een slecht bewaard geheim was dat Ronaldo zijn Mercurials liet aanpassen en altijd een iets lager sokje had dan de normale Superfly’s. Nu is dat sokje dus precies dezelfde hoogte zoals Ronaldo het graag heeft.

Een spectaculaire nieuwe schoen dus die bomvol indrukwekkende innovaties zit. De Nike Mercurial Superfly 360 en Vapor 360 zijn vanaf 14 februari verkrijgbaar.

Uitgelichte foto: SoccerBible