Dit is de PhantomVNM: Nike’s allernieuwste voetbalschoen

Het nieuwe jaar is net twee weken oud en Nike’s eerste volledig nieuwe voetbalschoen van het jaar is al een feit. Ze introduceren de PhantomVNM (spreek je uit als Venom). Een schoen die het nieuwe wapen moet worden voor de dodelijkste spitsen met de volle aandacht op ‘power & precision’. Het betekent tegelijkertijd ook het afscheid van de Hypervenom, want die gaan we niet meer terugzien in nieuwe kleurtjes.

Nike PhantomVNM

Laten we eerst bij de naam beginnen, want die lijkt wel heel erg op die van de vorige nieuwe voetbalschoen die Nike lanceerde: PhantomVSN. Het idee erachter is dat dit een soort Phantom familie wordt. De PhantomVSN voor de spelverdelers en de PhantomVNM die het voorbereidende werk van de VSN moet afmaken. Slim bedacht.

Deze PhantomVSN vervangt dus de Hypervenom en de voorganger van de Hypervenom was de Total 90. Juist van die Total 90 zien we weer flink wat terug in deze nieuwe schoen en dat is nooit iets slechts. Vooral het grote schietvlak doet denken aan de classic die ook gericht was op ‘power & precision’ voor de goal.

De schoen heeft een volledige Flyknit upper met een laagje Nike skin, maar het meest opvallende is dus het schietvlak. Door het nieuwe design is deze zone met 30% vergroot ten opzichte van de Hypervenom, wat zorgt voor betere schoten en meer controle over de bal. Die ruimte is gecreëerd door het onderste deel van de veters te verbergen onder de Flyknit upper en door het vetersysteem van het centrum af te laten wijken.

Oké, een groter schietvlak dus, maar wat zorgt dan écht voor die kracht en precisie in de schoten? Dat is de Precision PWR zone. Die zwarte ‘flappen’ op de binnenkant van de wreef. Ze werken als de groeven in een golfclub door een optimale spin aan de bal te geven, zodat je krachtige en nauwkeurige schoten produceert. De 13 ‘flappen’ zijn zelfs in specifieke hoeken en hoogtes gezet om de bal laag te houden als je ‘m niet goed raakt.

Al heel indrukwekkend allemaal, maar daar houdt het nog niet op. Bovenop het gebied rond de tenen is namelijk een micro-textuur aangebracht die voor extra controle moet zorgen bij de aannames en passes. Dan draaien we de schoen nog even om en zien we de HyperReactive zoolplaat. De zwarte strepen tonen de flexibele punten van de plaat voor optimale grip in alle richtingen. En het ziet er gewoon cool uit.

Een sterk staaltje innovatie om het jaar mee te beginnen en ze zien er ook nog eens heel vet uit in deze rode kleur met zwarte details. Later volgt de rest van dit ‘Game Over’ pack nog. De Nike PhantomVNM is vanaf 19 januari hier verkrijgbaar. Nog heel even geduld dus.

Eerder dit jaar lanceerde Nike nog de ‘Black Lux’ pack. Een collectie zwarte voetbalschoenen met gouden details. Gruwelijk!

Foto’s: SoccerBible