Nike vs adidas: Zlatan lijkt een bijzondere deal te hebben gesloten met Nike

Afgelopen zaterdag keerde de koning eindelijk terug op het voetbalveld tijdens Manchester United – Newcastle United. In de 76e minuut was het zover en kwam hij binnen de lijnen voor Martial. In de slotfase scoorde de Zweed zelfs nog bijna met een halve omhaal. Voor Nike en adidas was de terugkeer van een wereldster natuurlijk ook een belangrijk moment, want beide merken zouden niets liever zien dan de Zweedse koning op hun voetbalschoenen. Die strijd lijkt nu gewonnen door Nike, al is daar wel een bijzondere deal van toepassing.

Bijzondere deal

Aangezien Zlatan zijn eigen sportmerk heeft met A-Z Sportswear is een deal zoals bijna alle voetballers met een merk als Nike of adidas hebben onmogelijk. Hij zal sinds de lancering van zijn eigen merk namelijk niet de kleding van een ander merk promoten, maar aangezien zijn merk geen voetbalschoenen verkoopt is daar nog wel ruimte voor een sponsor. Uit het schoeisel dat hij droeg bij zijn rentree tegen Newcastle kunnen we opmaken dat het een bijzonder contract bij Nike is geworden. Vooral het feit dat zijn Vapors uit de nieuwst Nike collectie bedrukt waren met tekst lijkt dat te bewijzen, aangezien dit normaal gesproken alleen wordt gedaan bij spelers met een contract bij het desbetreffende merk

Maar wat voor een contract heeft hij dan precies bij Nike? Hij is geen officiële ambassadeur of Nike atleet, wat logisch is vanwege zijn eigen sportmerk dat een concurrent is van Nike. Wat dus voor de hand ligt is dat hij een contract heeft met Nike, exclusief voor de voetbalschoenen. Naar verwachting krijgt hij hier wel wat geld voor, maar hoeveel dat is weten we niet. Hij zal verder ook niet in campagnes van Nike te zien zijn. Hieruit blijkt maar weer hoe groot deze man is, want wij denken dat Nike zo’n contract niet met een andere speler zou aangaan.

Verleden

Van 2004 tot 2014 was hij wél een officiële ambassadeur van Nike en werd hij ook ingezet bij campagnes. Daarna had hij geen officieel contract meer bij een voetbalschoenenmerk en droeg hij gewoon wat hij wou. Hij wisselde adidas en Nike af en na de lancering van zijn eigen sportmerk A-Z Sportswear in 2016 droeg hij bijna altijd de adidas X. Net voor zijn blessure speelde hij echter weer op Nike kicksen en het was bij zijn terugkeer dus afwachten op welke schoenen hij zou spelen. Nu lijkt hij dus weer terug op het oude nest bij Nike, al is de samenwerking aanzienlijk anders dan voorheen.

De schoenen waar hij nu op speelt komen trouwens uit de grootste voetbalschoenen-collectie die Nike ooit gelanceerd heeft: de Fire & Ice collectie.

Bron: Footy Headlines