Nike maakt gehakt van de concurrentie tijdens dit WK

Waar het WK natuurlijk draait om de 32 landen die tegen elkaar strijden om de titel van Wereldkampioen, is het voor sportmerken als Nike, adidas en Puma natuurlijk hét podium om hun producten te showen. Dan wil je het liefste dat het merendeel van de spelers op jouw schoenen speelt en dat er met jouw merk kicksen zoveel mogelijk doelpunten worden gemaakt. Dat is immers de beste manier om de aandacht te trekken. Uit de cijfers van de groepsfase blijkt dat Nike tot nu toe de vloer aanveegt met de concurrentie.

Nike winnaar van het WK

Op de website van Football Boots Database worden alle cijfers bijgehouden met betrekking tot hoeveel spelers op welk merk spelen, welk model ze dragen en hoeveel goals elk merk en model achter zijn naam heeft. Voordat de knockout-fase begint maken we daarom even de balans op.

Welk merk en model wordt het meest gedragen?

Als je naar onderstaande cirkeldiagram kijkt wordt in één klap duidelijk hoe dominant Nike is tijdens het WK in Rusland. Maar liefst 63.6% van alle spelers die dit WK actief waren of nog zijn dragen Nike. Adidas volgt op gepaste afstand met 26.6% en Puma moet het doen met slechts 5.7%. De Mercurial is verreweg het meest populaire model, met daarachter de Nike Magista en de adidas X maakt de top 3 compleet.

Welk merk en model maakt de meeste goals?

Ook op het gebied van doelpunten is de winnaar overduidelijk. Van de 114 goals die tot nu toe in Rusland gescoord zijn, zijn er 72 gemaakt met Nike schoenen. Dat is meer dan 2.5 keer zoveel. Toch wel pijnlijk voor de Duitsers. De Nike Mercurial voert qua doelpunten (50) ook de lijst aan, gevolgd door de adidas X (12). Dat Nike’s Hypervenom de top 3 compleet maakt is geen verrassing, want deze drie schoenen zijn helemaal op aanvallers gericht.

Welke schoen maakt de meeste doelpunten?

We hebben dus al gezegd welk merk en model de meeste goals maakt, maar onder een model schoenen vallen nog specifiekere versies. Zoals je hierboven ziet is onder de Mercurials de Vapor, oftewel de versie zonder ‘het sokje’, de échte winnaar. De Superfly staat op 2 en op drie vind je de Hypervenom Phantom. Bij adidas presteert de X 18+ versie (zonder veters) het beste, terwijl op nummer vijf de Predator 18.1 (met veters) staat.

Conclusie: Nike is de concurrentie tot nu toe aan het afslachten. Natuurlijk moeten we nog wachten tot het einde van het WK om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen, maar de achterstand van adidas lijkt niet meer te overbruggen. Hier kun je de volledige Nike WK voetbalschoenen collectie nog eens checken. Die van adidas vind je hier.