Nike’s globale talentenjacht de ‘Nike Academy’ stopt ermee

In juni 2009 startte Nike met een globale talentenjacht die spelers de ultieme kans gaf op een carrière als prof. Via voorrondes, genaamd The Chance en sinds 2014 Most Wanted, konden spelers van 16 tot 21 jaar die niet ontdekt waren door profclubs zich opwerken tot de Nike Academy. Als je geselecteerd werd voor deze academie leefde je een jaar lang in Engeland, trainde je fulltime als een echte prof en speelde je met het Nike team oefenwedstrijden tegen de jeugd van wereldteams als Barcelona. Dé kans om je te laten zien bij scouts van topteams dus. Helaas houdt Nike er volgend seizoen mee op.

Einde Nike Academy

Het nieuws kwam naar buiten via de trainer van het Nike team, Jon Goodman. Op Facebook plaatste hij het volgende bericht:

‘Hallo allemaal. Helaas, na 8 jaar van continue ontwikkeling en succes, heeft Nike besloten dat de Nike Academy er na dit seizoen mee stopt. Het was een grote eer om betrokken te zijn bij dit unieke programma sinds de lancering in juni 2009 en om manager te zijn in de afgelopen 3 seizoenen. Bedankt voor al jullie positieve support door de jaren heen en voor alle mooie herinneringen.’

Waarom het programma stopt is onbekend, maar dat het succesvol was is zeker. Dankzij de Nike Academy hebben in totaal 63 spelers een contract getekend bij een profclub, met als meest bekende Australisch international Tom Rogic.

Wij waren afgelopen november bij de Nederlandse finales van Most Wanted in Zeist bij de KNVB. Zo zag dat eruit.

De ultieme laatste kans op een profcarrière is niet meer.